Austrija: Šest posto više potrošnje energije u 2021. godini

xy

U posljednjih godinu dana potrošnja energije povećana je za šest posto. U prvoj godini pandemije, 2020., zabilježen je blagi pad potražnje za energijom. Statistik Austria to pripisuje gospodarskom oporavku, većem prometu i hladnijem vremenu.

Prema Statistici Austrije, konačna potrošnja energije u 2021. iznosila je 1123 petadžula (PJ), samo oko jedan posto ispod razine pretkrizne 2019. godine. U industriji i uslužnom sektoru potrošnja energije porasla je za oko pet odnosno sedam posto .

Potrošnja energije u zračnom prometu porasla je za 25 posto, a potrošnja dizela i benzina u cestovnom prometu za tri posto. Privatna kućanstva trebala su više energije, posebice za grijanje, pri čemu se potrošnja povećala za oko deset posto.

Povećana potražnja za energijom u odnosu na prethodnu godinu odrazila se i na pojedinačne energente. Za deset posto povećana je uporaba kamenog ugljena i koksa u visokim pećima u proizvodnji željeza i čelika.

Naftni derivati ​​također su se sve više koristili u transportnom sektoru zbog ekonomske situacije i za potrebe grijanja zbog vremenskih prilika. Potrošnja obnovljivih izvora energije porasla je za deset posto. Osobito je važnu ulogu imala povećana uporaba drva za ogrjev (plus 12 posto) i drvenih peleta (plus 19 posto).

Gledano po svim gospodarskim sektorima, u 2021. godini najveći udio u finalnoj potrošnji energije činili su naftni derivati ​​s 35 posto, zatim električna energija (21 posto), plin (18 posto) i obnovljivi izvori energije (17 posto).

Domaća proizvodnja sirove energije u 2021. bila je otprilike ista kao u 2020. Međutim, proizvodnja fosilnog prirodnog plina pala je za 10 posto, dok je proizvodnja obnovljive energije porasla za 2 posto. Prije svega, najveći porast bilježe biogena goriva i goriva, toplinske pumpe i fotonapon. Proizvodnja energije iz vjetroelektrana bila je na prošlogodišnjoj razini, dok je proizvodnja električne energije iz hidroelektrana pala za osam posto.