Austrija: Sve više tvrtki proglašava bankrot, situacija sve ozbiljnija

2323232323
Prema trenutnoj projekciji udruge za kreditnu zaštitu KSV1870, u prvih devet mjeseci 2022., 3.482 tvrtke u Austriji bile su pogođena nelikvidnošću – to odgovara otprilike 13 bankrota tvrtki dnevno. U porastu su i privatni bankroti.

Prema projekciji udruge za kreditnu zaštitu KSV1870, nelikvidnosti tvrtki u prva tri kvartala ove godine gotovo su se udvostručile u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Porasli su za 92 posto na 3.482 slučaja. Procijenjene obveze porasle su za 88 posto na oko 1,4 milijarde eura, a broj pogođenih zaposlenika na 9.800 (+72 posto). Privatnih stečajeva bilo je 6.209, 24 posto više – s prosječnim dugovima od 107.000 eura po stečaju.

Popis izazova s ​​kojima se tvrtke moraju nositi već više mjeseci nije se skratio tijekom ljetnih mjeseci, rekao je Karl-Heinz Götze iz KSV-a. Unatoč tome, broj nesolventnosti tvrtki još uvijek je 9 posto ispod usporedne vrijednosti iz 2019., odnosno prije izbijanja pandemije koronavirusa. “Kontinuirane eksplozije troškova, ozbiljna uska grla u isporuci i teška potraga za osobljem samo su neki od čimbenika zašto se ukupna gospodarska situacija nedavno pogoršala”, rekao je Götze.

KSV smatra zabrinjavajućim što je 40 posto svih stečajeva tvrtki ove godine odbačeno zbog nepokrića troškova. Lani ih je bilo 32 posto. Povećanje je zbog toga što su mnoge tvrtke morale podnijeti zahtjev za bankrot mnogo ranije, smatra Götze. Zbog nastavka rada, međutim, potrošili bi se i posljednji resursi, što znači da sanacija više ne bi bila moguća. To dovodi do gubitka radnih mjesta, a vjerovnici ostaju bez svojih novaca.

Prema KSV-u, (auto)trgovina, građevinarstvo i turizam pokretači su nelikvidnosti. Sveukupno, bilo je prosječno 13 stečajeva dnevno. Značajno povećanje ukupnih obveza posljedica je, između ostalog, stečaja CPI grupe (obveze: oko 220 milijuna eura) i slučaja Polytechnik Luft- und Feuerungstechnik GmbH (66,3 milijuna eura).

Privatni bankroti zbog visoke inflacije također nastavljaju rasti

Kod privatnih stečajeva bila su 23 otvaranja dnevno. I ovdje su povećane ukupne obveze. Zbroj je porastao za dobrih 16 posto na ukupno oko 665 milijuna eura.

Prema Götzeovim riječima, novčanike ljudi u Austriji trenutno snažno opterećuje inflacija – povećani troškovi energije, poskupljenja u supermarketima. Povećanje nije iznenađujuće. Ali ni ovdje razina prije korone (7.174 slučaja) još nije dosegnuta, iako je broj otvorenih privatnih stečajeva kontinuirano rastao od stupanja na snagu amandmana o insolventnosti (direktiva o restrukturiranju i insolventnosti) u srpnju 2021. godine.

“U privatnom stečaju, trenutni porast uglavnom je posljedica izmjene insolventnosti iz prethodne godine, koja je donijela značajna pojednostavljenja, poput kraćeg razdoblja otpisa duga za dužnike. Ali ako pogledate u budućnost, eksplozivni troškovi također će imati utjecaj na gotovo sve situacije u životu’, kaže Gotze.