Austrija: Učenici se mogu testirati i izvan škole

123
Prema novom pravilniku Ministarstva obrazovanja učenici obavezno testiranje na koronavirus ne moraju nužno obavljati u školama.

Naime pravilnik dopušta testove koji su napravljeni u ovlaštenim centrima za ispitivanje (testne ulice, ljekarne, testovi grgljanjem itd..).

Odluka se odnosi i na trotjednu “sigurnosnu fazu”, a važno je samo da valjan rezultat s testiranja bude dostupan za svaki dan nastave i da među testovima bude i jedan PCR test.

Isti pravilnik vrijedi i za učitelje. Nova uredba propisuje mogućnost školama da poduzme dodatne mjere, a sličan propis bio je na snazi i prošle školske godine. Ravnatelji tako mogu naložiti pooštrene zahtjeve za maskom, dodatne testove i odgođeni početak nastave.

Roditelji koji odbijaju svoju djecu testirati na koronavirus ravnatelj škole mora prethodno poučiti o mogućim posljedicama. Ako odbijanje testiranja ostane i nakon toga, učenici moraju ostati kod kuće i samostalno se informirati o predmetu, napraviti domaću zadaću i sudjelovati u izradi projekata.