Austrija – Više od 115.000 digitalnih vozačkih dozvola aktivirano u jednom mjesecu, evo detalja

sa

Prije mjesec dana ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner i državni tajnik za digitalizaciju Florian Tursky predstavili su digitalnu vozačku dozvolu – prvu digitalnu osobnu iskaznicu u Austriji. Od tada je ista preuzeta 115.249 puta. Policijski službenici provjeravali su digitalne vozačke dozvole oko 4600 puta.

Digitalna vozačka dozvola prvi austrijski digitalni osobni dokument. U prvom mjesecu nakon lansiranja preuzet je 115.249 puta, od čega 73.404 za verziju za iOS i 51.869 za verziju za Android. Kao i kod klasične digitalne kreditne kartice – vozačke dozvole ovog tipa je moguće oduzeti. Digitalne vozačke dozvole do sada su policijski službenici skenirali oko 4600 puta.

“S eID platformom i digitalnom vozačkom dozvolom postigli smo prekretnicu u digitalizaciji. Digitalna vozačka dozvola uklanja gnjavažu traženja i preturanja po automobilu ili odjeći jer je brzo i jednostavno dostupna na mobitelu. Što više Više od 115.000 aktiviranih digitalnih vozačkih dozvola u platformi eID pokazuje nam da je digitalizacija prihvaćena i u Austriji“, objasnio je državni tajnik Florian Tursky.

“Naša je policija pionir u Europi kada je u pitanju digitalizacija. Digitalne vozačke dozvole provjeravaju se zasebnom policijskom aplikacijom – a digitalno se oduzimaju te se tako sankcioniraju prebrzi i prometni izgrednici koji ugrožavaju druge”, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner.

Budući da je Austrija ovdje pionir, digitalna vozačka dozvola trenutno je priznata samo u Austriji, ali se temelji na eIDAS uredbi Europske unije i stoga bi u budućnosti trebala biti priznata u cijeloj EU.

“Moj cilj je da u budućnosti sve osobne iskaznice u vašem novčaniku budu dostupne i na vašem mobitelu. S novom eID platformom i digitalnom vozačkom dozvolom, na dobrom smo putu”, zaključio je Tursky.