Austrija za vikend ukida mjere: Stručnjaci tvrde – opravdano

.
Daljnja ublažavanja mjera protiv koronavirusa stupit će na snagu sljedećeg vikenda. Unatoč još uvijek velikom broju zaraženih, ublažavanje je opravdano, kažu stručnjaci u Tirolu, ali već upozoravaju na situaciju na jesen

Uz nekoliko iznimaka, padaju G-pravila, policijski sat će biti ukinut i zahtjev za maskom FFP2 primjenjivat će se samo na osjetljivim područjima. Uz nekoliko iznimaka, 3G pravilo na radnom mjestu također pada, objašnjava Elmar Rizzoli, voditelj kriznog tima u pokrajini Tirol.

Sljedeći vikend bit će ukinut i policijski sat u ponoć. Osim toga, više nema maksimalnog broja ljudi na događanjima. Popuštanje se događa kada je broj infekcija još uvijek velik. Virologinja Janine Kimpel iz Meduni Innsbruck smatra da su početni koraci opravdani. Vrhunac omikronskog vala je prošao i brojke polako padaju.

 

Broj zaraza vjerojatno će se ponovno povećati nakon otvaranja prije nego što se situacija smiri ljeti. Za nadolazeću jesen virologinja očekuje ponovno i značajno povećanje broja zaraženih. Virologinja također predviđa valove koronavirusa tijekom jesenjih mjeseci u narednim godinama. Sada je se važno pripremiti za jesen i napraviti plan cijepljenja za osobe koje su pod povećanim rizikom od ozbiljnih bolesti.

 

U budućnosti će nošenje zaštitnih maski biti potrebno samo u osjetljivim područjima kao što su domovi za umirovljenike ili bolnice, javni prijevoz ili ljekarne. Kimpel savjetuje nošenje maski i onda kada ste u kontaktu s ranjivim osobama.

Foto: Freepik ilustracija