Austrijska policija upozorava: Odmah obrišite ove poruke

sa

Prevaranti u Austriji novom prijevarom ciljaju na teško zarađeni novac radnog stanovništva. Policija upozorava na to.

Vrhunac oporezivanja zaposlenika je počeo, tvrtke su do kraja veljače morale poslati poreznoj upravi sve dokumente o plaćama svojih zaposlenika. Ovo razdoblje je sada završeno, svaki zaposlenik i radnik sada može izvršiti svoje “porezno izravnanje.”

Upravo to vrijeme drski prevaranti sada iskorištavaju za novu prijevaru. Pretvaraju se da su porezna te u SMS porukama, e-mailovima šokiraju primatelje prijetnjama ovrhom ako iznos navodno nepodmirene opomene ne bude plaćen do određenog datuma.

Primjer takve prijevarne poruke


[FINANZAMT] Vaša otvorena tražbina s brojem 23894891 nije riješena unatoč nekoliko opomena. Dana 28. veljače 2023. sudski će ovršitelj zaplijeniti vašu kućnu imovinu kao mjeru opreza. Postupak ovrhe možete izbjeći tako da odmah platite cijeli iznos putem poveznice za plaćanje. (Veza) *

Prevaranti od svojih žrtava traže 349 eura.

Kako bi se njihove žrtve još lakše riješile navodnog problema, na kraju poruke nalazi se i poveznica koja vodi do lažne web stranice na kojoj se od vas traži prijenos iznosa.

 

Savjeti za prevenciju

– Nikada ne slijedite upute sadržane u njemu!
– Nemojte klikati na poveznice ili datoteke koje se tamo nalaze! • Ni pod kojim uvjetima ne dajte osobne podatke kao što su lozinke, podaci o kreditnoj kartici ili podaci o računu!
– BMF preporučuje brisanje takvih e-mailova odmah!

(Pravo) Ministarstvo financija i policija sada jasnim riječima upozoravaju sve građane na ovu krađu: “Informacije Ministarstva financija uvijek su u obliku obavijesti i šalju se poštom ili u FinanzOnline Databox. BMF nikada ne traži od građana da mu dostave osobne podatke poput lozinki, podataka o kreditnoj kartici ili podataka o računu.”

“Stoga, ako primite takve phishing mailove, SMS poruke ili e-mailove sličnog sadržaja, postoji velika vjerojatnost da se radi o pokušaju internetske prijevare”, pojašnjavaju iz ministarstva. Preporuka nadležnih: “Nikad ne klikajte na povezane web stranice i ne plaćajte niti otkrivajte podatke” i “odmah brišite takve poruke!”