Austrijska štampa: Opasno uplitanje Hrvatske u bh. politiku

Izborni zakon Bosne i Hercegovine je odavno morao biti promijenjen, piše austrijski Standard, ali je lider Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović osujetio svaki dogovor, "jer je očigledno znao da će ovako dobiti moćniji instrument".

"On i dalje drži uzde u svojim rukama", kazali su uznemireni evropski diplomati u Sarajevu, misleći pritom na šefa desno orijentirane stranke HDZ BiH, prenosi pisanje Standarada Deutsche Welle.

Novinarka bečkog lista Adelheid Wolfl piše da Čović, zbog toga što nije on, već socijaldemokrata Željko Komšić, izabran za tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, želi nakon izbora održanih 7. oktobra spriječiti formiranje parlamenata u pojedinim kantonima te na nivou entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Šta će uraditi EU i SAD?

"Čović postavlja uslove: Izborni zakon mora biti promijenjen onako kako to želi on i njegova partija, u suprotnom će sve blokirati. Zbog toga bi moglo biti spriječeno i usvajanje budžeta za 2019. godine, a time i isplata plata u javnom sektoru. Ustvari, Izborni zakon je odavno morao biti promijenjen, ali je Čović osujetio svaki dogovor, jer je očigledno znao da će ovako dobiti moćniji instrument."

List dalje citira jednog evropskog diplomatu, koji je želio ostati anoniman, da je "opasnost u tome ako Evropska unija i SAD budu trčkarale za Čovićem i ispunjavale njegove želje, umjesto da mu jasno stave do znanja da je protivpravno to što blokira formiranje parlamenata".

"Koliko daleko će Čović ići vidi se već sada, jer ministri iz redova HDZ-a BiH bojkotiraju sjednice vlada. (...) Situacija se mijenja njemu u korist. Naime, Vlada u Zagrebu, koju predvodi hrvatski HDZ, sve više se miješa u bh. politiku, iako to po Daytonu ne bi smjela (...) Ali, upravo izabrani bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, kao i trenutni predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić zahtijevaju od [hrvatrskog premijera Andreja] Plenkovića da se ne miješa u politiku u Bosni i Hercegovini. Zvizdić je kazao da Plenković ne bi trebao zloupotrebljava članstvo Hrvatske u EU."

Dodik podržava Čovića

Standard napominje kako je Čović podršku dobio i od novoizabranog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika, koji već godinama pokušava uništiti Bosnu i Hercegovinu.

"Dodik želi pokrenuti inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Krim kao dio Rusije, a sve će učiniti da ukine OHR [Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini] i poziciju visokog predstavnika. Ovaj desničarski populista za to dobija podršku Moskve, a Rusi se su svakako nedavno također izjasnili za ukidanje OHR-a. Zapadne države su, pak, protiv", zaključuje Adelheid Wolfl.