Austriju trese megaafera, policija upala u kuću Kurzova intimusa, ugrožen i kancelar

.
I Blimel i Novomatic negiraju optužbe

Prošle sedmice istražitelji su upali u kuću ministra finansija Gernota Blimela (Blumel) s nalogom za pretres.

Blimel je jedan od najbližih saradnika kancelara Sebastiana Kurza, a 2017. je bio šef vladajuće Austrijske narodne stranke u Beču. 

 

Sebastian Kurz danas je kancelar. Zbog istrage je napao pravosuđe, zatražio je ukidanje WKStA i detaljnu reformu pravosuđa. To je inače zahtjev oporbe, i Kurz se tome do sada protivio.

 

I Blimel i Novomatic negiraju optužbe. U julu 2017. navodno je tadašnji šef Novomatica Harald Neuman ponudio tadašnjem šefu bečkog OVP-a Blumelu donaciju u zamjenu za sastanak s Kurzom.

 

Tema razgovora trebali su biti Novomaticovi porezni problemi u Italiji teški desetke milijardi eura. Blumel je potvrdio da je imao kontakta s Neumannom, ali negira da je stranka dobila ikakav novac.

 

Sukob u vladajućoj koaliciji

Zbog istrage došlo je do sukoba unutar vladajuće koalicije, između OVP-a i Zelenih koji vode ministarstvo pravosuđa. Parlamentarni klub OVP-a zatražio je od Ministarstva pravosuđa odgovor na više pitanja: na temelju kojih informacija su zatražili pretres Blumelove kuće, je li Novomatic donirao novac OVP-u i za šta je osumnjičen ministar finansija. 

 

Ministarstvo pravosuđa vodi Varnera Koglera (Werner), koji mijenja ministricu Almu Zadić dok je ona na porodiljskom dopustu. Oporba je tražila smjenu ministra finansija, ali su Zeleni ipak stali uz njega, prenosi njemački ARD.

 

Kancelar Sebastian Kurz (OVP) podržao je Blumela, koji je jedan od njegovih najbližih pouzdanika. Zbog napada na pravosuđe, austrijski mediji napadaju Kurza za "orbanizaciju". 

 

Kurz je naime specijalno tužiteljstvo optužio da su nezakonito pretražili kuću ministra finansija. U istrazi je bilo mnogo kršenja zakona, ustvrdio je Kurz. Kritizirao je to što je od 40.000 osumnjičenih protiv kojih je WKStA vodila istragu, samo 400 na kraju doista osuđeno. Mnogi su bili pogrešno optuženi, sud ih je oslobodio, ali karijera im je uništena, optužuje kancelar.

 

U nedjelju je Kurz pozvao tužiteljstvo da što prije ispita svjedoke i završi tu istragu, s velikim utjecajem na dnevnu politiku. Napao je istražitelje zbog lažnih optužbi, prozvavši ih zbog curenja dokumenata u medije i zbog narušavanja ugleda Austrije u svijetu. 

 

Kancelar je poručio tužiteljima da je "dostupan u bilo kojem trenutku za svjedočenje" kako bi razjasnio sve nedoumice.

 

18 mjeseci

Istraga traje 18 mjeseci, WKStA je posljednjih mjeseci izvela na desetke racija na imanjima šefova Novomatica i političara. 

 

Među ostalim, osumnjičen je bivši ministar finansija Hartvig Leger (Hartwig Löger). Novomatic negira donaciju vladajućoj stranci, ali istražitelji češljaju velike uplate desecima malih klubova. Do sada su toliko zaplijenili da u rukama imaju punu korespondenciju članova vlade u protekle dvije godine, rekao je jedan izvor za britanski Financial Times.

 

Kurz traži rasformiranje WKStA, pravosudnog tijela za borbu protiv korupcije koje je nadređeno Ministarstvu pravosuđa. Za to će biti potrebna promjena ustava, a za sada se čini da kancelar za to ima potrebnu većinu. Ta je agencija prošlih godina napravila više velikih grešaka, piše Financial Times, među ostalim odobrenje pretrage ureda austrijske obavještajne agencije 2018.

Izvor: