Autobusi sa 100 migranata krenuli iz Krajine prema Sarajevu i prihvatnom centru u Hadžićima

Grupa od stotinjak migranata u autobusima krenula je iz Unsko-sanskog kantona prema Sarajevu. Oni se premještaju u prihvatni centar Ušivak kod Hadžića. Jutros je obavljena zajednička akcija Vlade USK, Službe za poslova sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH na premještanju migranata.

Radi se o osobama za koje nema dovoljno smještajnih kapaciteta u Krajini. Također, rezultat je to i posljednjih razgovora i posjete premijera USK Mustafe Ružnića Sarajevu i zajedničkog dogovora sa najvišim nivoom vlasti.

"Ovdje se prije svega radi o humanom aspektu problema, obzirom na još uvijek prisutnu zimu, jer unatoč svoj logistici i sredstvima naš Kanton je naprosto limitiran već preuzetim broj od 3.200 migranata. Ovaj premještaj je u najboljoj svrsi da se migrantima obezbijede ljudski i humani uvjeti boravka u našoj zemlji", kazao je premijer Mustafa Ružnić.

Ministar MUP-a USK Nermin Kljajić je rekao da je ovaj premještaj dogovoren na nivou Operativnog štaba za pitanje migracija pri Vijeću ministara BiH.

Iz prihvatnog centra "Miral" u Velikoj Kladuši jutros već je dogovoreni dio migranata prebačen u Bihać, a autobusi sa migrantima iz Bihaća su krenuli prema Bosanskom Petrovcu i Ključu u pratnji službenika Službe za poslove sa strancima gdje bi ih na području opštine Ribnik trebala preuzeti i pratiti policija RS, sve do Srednjebosanskog kantona.

O dolasku migranata u Kanton Sarajevo obaviješteno je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS. Glasnogovornica MUP-a KS Suvada Kuldija potvrdila nam je da će policija ovog kantona osigurati sigurna prevoz autobusa na području kantona sve do prihvatnog centra Ušivak kod Hadžića.

Treba naglasiti je Općina Hadžići izrazila protest zbog načina na koji se rješava migrantska kriza u BiH od početka do danas istaknuvši kako je izostalo plansko i efikasno rješenje ovog problema. 

Poručuju kako je općina Hadžići među onih nekoliko mjesta koji trpe posljedice.
Naglasili su kako je prilikom rješavanja krize o smještaju dijela migranata u bivšu kasarnu "Ušivak" prekršen Ustav FBiH jer ih, kao lokalnu zajednicu, nisu konsultovali o tome prilikom donošenja odluke, kako prenosi klix.ba.