Avdić: To je ta logika u BiH, u kojoj je za nasilje uvijek kriva žrtva

Mi nemamo neko povjerenje u naše pravosuđe, ali ipak smo odlučili podići tužbu protiv Huse Ćesira jer nema razloga da trpimo apsolutne uvrede koje smo dobili od njega, poručio je danas Selvedin Avdić, urednik “Žurnala”, u obraćanju medijima na presici organizovanoj ispred firme “Bosnaplast”.

Presica je organizovana povodom nedavnog incidenta koji je izazvao Huso Ćesir, direktor Bosnaplasta i predsjednik opštinske organizacije SDA Novi Grad, ali i onoga što se dešavalo nakon toga, posebno reakcija koje su uslijedile od strane čelnika SDA, javlja Fokus.

“Imali ste priliku čitati saopćenje Huse Ćesira u kojem nas je optužio za industrijsku špijunažu i da smo strani ‘plaćenici, mada je to uobičajeni način na koji domaći tajkuni etiketiraju novinare i ljude koji pokušavaju da istražuju njihov rad i da se bavimo “reketaško” novinarstvo”, kazao je Avdić.

“To je ta logika u BiH, u kojoj je za nasilje uvijek kriva žrtva, a ne nasilnik. Vi tužite novinara kojeg ste pokušali da pretučete, to je ta logika u kojoj je sve moguće”.

Eldin Karić, direktor mreže Account u okviru koje djeluje portal Žurnal, pozvao je međunarodne organizacije da ih “više ne štite, ako će ih štititi kao do sada”.

“Ako je njihova zaštita to što pokazuju, molim vas da nas više ne štite. Izgidosmo. Molimo institucije da rade svoj posao, da SDA javno osudi i sankcioniše svog člana. Tražimo javno izvinjenje Bakira Izetbegovića koji je svojom izjavom proglasio novinare legitimnom metom za napad čija je jedina bitna karakteristika da su SDA. Danas smo napadnuti mi, smrt fašizmu, sloboda narodu”, kazao je Karić.

Image