Ažurirana lista: Srbi još uvijek ne mogu u Crnu Goru

asdfdasfasdf
Institut za javno zdravlje Crne Gore ažurirao je spisak zemalja iz kojih dolazak u Crnu Goru ne predstavlja predmet posebnih ograničenja i zdravstvenih mjera.

Na spisku, kada su u pitanju zemlje regiona, i dalje nema Srbije i Sjeverne Makedonije, prenose "Vijesti".

Kako navode iz Instituta, lista ove sedmice neće biti proširena jer, kako se tvrdi, nije bilo država koje su u periodu od posljednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterijum.

Institut navodi da je prilikom ažuriranja liste posebna pažnja bila posvećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Srbijom i da je imao u vidu dobrosusjedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije.

"Međutim, na odluku da se Srbija još uvijek ne uvrsti na listu zemalja uticala je prije svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Republike Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja oboljelih posljednjih dana a samim tim i izvesno pogoršanje epidemiološke situacije", navodi Institut.

Kako dodaje, u svemu tome, poseban problem predstavljao je, kako se tvrdi, potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje Crne Gore, "koji je imao za cilj razmjenu epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica".

To je, kako navode, bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mjera i ispunjavanje interesa obje strane.

"Sigurni smo da je svima jasno da je uloga Instituta za javno zdravlje isključivo zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore i njihovih gostiju. Bez obzira na svo razumljivo nestrpljenje koje postoji oko otvaranja granica s Republikom Srbijom, takav potez, bez jasne epidemiološke potpore i dokaza koji bi ukazivali da je otvaranje granica moguće bez prihvatljivog rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori, u ovom trenutku nije moguć", dodaju iz Instituta.

Ažurirana lista počinje sa primjenom u ponedeljak 15. juna u ponoć.