Bajden: Branit ćemo Tajvan ako dođe do kineske invazije

.
Da, ako dođe do napada bez presedana, rekao je Bajden

 


Predsjednik SAD-a Džo Bajden (Joe Biden) istakao je da će ukoliko dođe do kineske invazija na Tajvan, snage SAD braniti ovo ostrvo. 

Naime, on je u intervjuu u emisiji CBS 60 Minutes koja je emitovana jučer na pitanje da li će američke snage braniti Tajvan ukoliko dođe do kineskog napada na ostrvo, odgovorio direktno.

- Da, ako dođe do napada bez presedana - rekao je Bajden.

Žene u odbrani

Također, upitan je da li je mislio da će za razliku od trenutne situacije u Ukrajini, američki muškarci i žene učestvovati u odbrani.

 

- Da - odgovorio je predsjednik SAD.

Tokom intervjua, Bajden je naglasio kako Vošington (Washington) nikada neće podržati nezavisnost Tajvana te da tu ostaju privrženi politici "jedne Kine" za koju se zalaže i Peking.

Politika se nije promijenila

Povodom intervjua američkog predsjednika oglasila se i glasnogovornica Bijele kuće koja je naglasila kako će SAD nedvosmisleno podržavati Tajvan te da se politika Vošingtona (Washingtona) neće mijenjati.

- Predsjednik je to rekao i ranije, uključujući i izjavu u Tokiju ranije ove godine. Tada je još dao do znanja da se naša politika prema Tajvanu nije promijenila - rekla je glasnogovornica.