Bajden: Dvodržavno rješenje najbolji način za rješavanje izraelsko-palestinskog pitanja

.
On je poručio da će nastaviti da rade na izgradnji trajnog mira između Izraela i Palestine

 

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da je dvodržavno rješenje "najbolji način za rješavanje izraelsko-palestinskog pitanja", javlja Anadolu Agency (AA).

Bajden se danas tokom zvanične posjete Izraelu sastao s premijerom Jairom Lapidom (Yair).

Nakon potpisivanja "Jerusalemske zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu" između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, Bajden i Lapid su u zapadnom Al-Qudsu/Jerusalemu održali zajedničku konferenciju za novinare. Lapid je u obraćanju istakao da "diplomatija neće biti od koristi" protiv iranskih nuklearnih aktivnosti.

Putinov rat je izazov za mir

- Oni žele da unište jedinu jevrejsku državu na svijetu. Mi to nikada nećemo dozvoliti - rekao je izraelski premijer te dodao:

- Riječi ih neće zaustaviti. Gospodine predsjedniče, diplomatija ih neće zaustaviti. Jedina stvar koja će zaustaviti Iran je saznanje da će slobodni svijet koristiti silu ako nastave da razvijaju nuklearni program. Jedini način da ih zaustavimo je da se na sto stavi vjerodostojna vojna prijetnja.

Američki predsjednik Bajden dotakao se prvo ruskog rata protiv Ukrajine, kritikujući ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Putinov napad na Ukrajinu je izazov za mir i stabilnost širom svijeta. Putinov rat mora biti strateški neuspjeh i slobodni svijet mora podržati našu odlučnost da pomognemo Ukrajini da održi demokratiju. Sjedinjene Američke Države, nastavit će podržavati Ukrajinu i Ukrajince - kazao je Bajden.

Iranske nuklearne aktivnosti

Komentarišući iranske nuklearne aktivnosti, Bajden je rekao da Iran ne smije postati nuklearna sila.

- Nikada nećemo dozvoliti da Iran postane nuklearna sila - istakao je američki lideri te nastavio:

- I dalje vjerujem da je diplomatija najbolji način da se to postigne. Nastavit ćemo raditi s Izraelom na suprotstavljanju prijetnjama Irana u regionu, kao što je program balističkih projektila koji pomaže terorizmu i prebacivanje oružja teroristima poput Hezbollaha i njegovih ogranaka - kazao je on.

Bajden je poručio da će nastaviti da rade na izgradnji trajnog mira između Izraela i Palestine.

- Izrael mora ostati nezavisna, demokratska i jevrejska država. Najbolji način da se to postigne je dvodržavno rješenje gdje će oba naroda živjeti jedan pored drugog u miru i sigurnosti - rekao je američki predsjednik.

Američki predsjednik bi se trebao sastati i s predsjednikom zemlje Isaacom Herzogom te liderom opozicije Benjaminom Netanijahuom (Netanyahu).

FOTO: TWITTER