Bajden: Klimatske promjene su jasna opasnost, naša djeca i naši unuci zavise od nas

.
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) rekao je kako su klimatske promjene neposredna i jasna opasnost, kao i egzistencijalna prijetnja za američku naciju i za svijet.

 

U pitanju je zdravlje naših sunarodnika, kao i naša nacionalna sigurnost i naša ekonomija - izjavio je Bajden koji je održao govor na mjestu bivše termoelektrane, velikog zagađivača, koja će biti pretvorena u energiju na vjetar.

 

Budući da Kongres ne radi to što treba, Bajden je rekao da će on upotrebiti svoja izvršna ovlaštenja. Najavio je 2,3 milijarde dolara za pomoć u izgradnji infrastrukture koja može izdržati ekstremne vremenske uslove i prirodne katastrofe.

U trenutku dok je govorio, veliki djelovi Evrope zahvaćeni su ogromnom vrućinom, a u SAD-u koji nije pošteđen, oko 100 miliona ljudi živi u zonama pod upozorenjima na veliku ili prekomjernu vrućinu.

Naša djeca i naši unuci zavise od nas. To nije šala. Ako ne ograničimo zagrijavanje na manje od 1,5 stepena, sve ćemo izgubiti. Neće biti moguće vraćanje unazad - istakao je Biden.

Bijela kuća je navela da je odlučna da održi svoja obećanja o klimi, uključujući smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.