Bajden najavio novi paket oružja za Ukrajinu

.
Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države su poslale vojnu pomoć vrijednu 15.1 miliona dolara

 

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) najavio je novu pomoć Ukrajini. Bajden je najavio da će SAD poslati novi paket naoružanja vrijedan 600 miliona dolara, objavio je Stejt Department.

Ovu pomoć Bajden je odobrio koristeći predsjedničke ovlasti koje mu dozvoljavaju da odobri premještaj viška oružja iz zaliha. U dopisu koji je Bijela kuća poslala Stejt Departmentu se ne navodi kako će se novac koristiti, a nekoliko izvora je reklo za Reuters da će paket sadržavati streljivo, te HIMARS - topnički raketni sistem visoke mobilnosti.

U dopisu se navodi i da će se novac koristiti za vojno obrazovanje i obuku ukrajinskih vojnika. Inače, od početka ruske invazije na Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države su poslale vojnu pomoć vrijednu 15.1 miliona dolara.

Podsjetimo, glasnogovornik Stejt Departmenta Ned Prajs (Price) je ranije saopćio kako administracija američkog predsjednika raspravlja s Kongresom o novim ekonomskim mjerama za kažnjavanje Rusije zbog invazije na Ukrajinu.