Bajden odobrio raspoređivanje dodatnih američkih trupa u Evropi zbog straha od ruske invazije

.
Raspoređivanje je dokaz podrške NATO saveznicima koji se osjećaju ugroženi ruskim vojnim potezima u blizini Ukrajine

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) formalno je odobrio dodatno raspoređivanje američke vojske u istočnoj Evropi, a očekuje se da će Pentagon u srijedu ujutro objaviti da će se vojnici rasporediti "u narednim danima", rekli su američki zvaničnici za CNN.

Raspoređivanje je dokaz podrške NATO saveznicima koji se osjećaju ugroženi ruskim vojnim potezima u blizini Ukrajine, rekli su.

Očekuje se da će Pentagon objaviti da će hiljade dodatnih američkih vojnika biti raspoređeno na isturene lokacije u Evropi. Raspoređivanje će uključivati ​​otprilike 2.000 američkih vojnika u Poljskoj i još nekoliko hiljada u jugoistočne zemlje NATO-a, uključujući Rumuniju, rekli su izvori, piše CNN.

Sjedinjene Američke Države su stavile 8.500 vojnika u SAD u pripravnost u slučaju da budu pozvani za odgovor NATO-a i američke snage budu potrebne brzo. Ali SAD i NATO već imaju desetine hiljada drugih trupa u Evropi koje mogu iskoristiti za bilo kakvo dodatno raspoređivanje u istočnoevropske saveznike; neki od vojnika koji će uskoro biti raspoređeni već su stacionirani u Evropi, rekli su izvori, dok će drugi doći iz onih u SAD koji su već u pojačanoj pripravnosti.

Trupe će djelovati na bilateralnoj osnovi sa svojim zemljama domaćinima, budući da NATO još nije aktivirao multinacionalne snage za odgovor.

Bajden je prošlog petka također rekao da će premjestiti snage "u bliskoj budućnosti", budući da je Rusija nastavila jačati snage u blizini Ukrajine, izazivajući strah od obnove invazije, iako se nastavljaju diplomatski napori za deeskalaciju tenzija.