Bajden poručio u Briselu: SAD će poslati Ukrajini oružje vrijedno milijardu dolara

322323
Govorim o sistemima protuzračne odbrane, protuoklopnom oružju, dronovima i milionima komada streljiva, poručio je Bajden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) na današnjem NATO samitu u Briselu najavio da će SAD poslati Ukrajini oružje i drugu sigurnosno-odbrambenu opremu u vrijednosti milijardu meričkih dolara.

- U proteklih nekoliko sedmica Sjedinjene Američke Države su odlučile poslati sigurnosnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od milijarde dolara. Govorim o sistemima protuzračne odbrane, protuoklopnom oružju, dronovima i milionima komada streljiva.

 

Pozdravljam korake koje naši saveznici čine kako bi Ukrajini pružili odbrambenu pomoć. Zajedno ćemo identificirati i poslati i dodatnu opremu, što uključuje i sisteme za protuzračnu odbranu, a sve kako bismo pomogli Ukrajini - rekao je Bajden.

On je uspostavljanje nove četiri bobene grupe na istoku Evropske unije, odnosno u Slovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj, nazvao snažnim signalom kako će se NATO kolektivno braniti i zaštiti svaki komadić svog teritorija.

Također, američki predsjednik je poručio da će SAD prihvatiti 100.000 ukrajinskih izbjeglica.

 

Foto : Twitter