Bajden zaostaje za Trampom u pet od šest ključnih država godinu prije izbora u SAD

.
Aktuelni američki predsjednik ima prednost samo u Viskonsinu

Anketa New York Times i Sijena koledža pokazala je da glasači u američkim saveznim državama u kojima bi mogli pobijediti i Demokrate i Republikanci rekli su da više vjeruju Donaldu Trampu (Trump) nego aktuelnom predsjednika Džou Bajdenu (Joe Biden) po pitanju ekonomije, spoljne politike i imigracije.

Razlog je što je Bajdenova multirasna baza pokazala znake slabljenja, navodi se u anketi.

Veliki zaostatak

Prema ovoj anketi, Bajden zaostaje za Trampom u pet od šest najvažnijih država godinu dana prije izbora 2024. godine, pateći od ogromnih sumnji u njegove godine i dubokog nezadovoljstva zbog upravljanja ekonomijom i niza drugih pitanja.
Podaci pokazuju kako Bajden gubi od Trampa, koji će najvjerovatnije biti njegov republikanski rival, od tri do deset posto među registrovanim glasačima u Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Nevadi i Pensilvaniji.

Kako navodi New York Times, Bajden ima prednost samo u Viskonsinu.

Inače, anketa pokazuje kako su obojica duboko nepopularni, ali birači koji su velikom većinom rekli da je nacija na pogrešnom putu, svoju frustraciju iznose na aktuelnog predsjednika.

- Svijet se raspada pod Bajdenom - rekao je Spenser Vajs, 53-godišnji specijalista za električne podstanice iz Blumsburga u Pensilvaniji.

Vajs je podržao Bajdena 2020., ali sada podržava Trampa sa izvjesnim rezervama.

- Više bih volio da vidim nekoga za koga smatram da može da bude pozitivan uzor i lider u zemlji. Ali barem mislim da Tramp ima dovoljno pameti u vezi sa njim - istakao je.

Polagao nade u Bajdena

Poput Vajsa i glasači mlađi od 30 godina, koji su podržavali Bajdena, sada više vjeruju Trampu nakon godina inflacije i visokih kamatnih stopa koje su hipoteke učinile daleko manje pristupačnim.

- Zapravo sam polagao velike nade u Bajdena - rekao je Džameri Henri, 25-godišnjak koji pakuje alkohol u Albaniju.

Kazao je kako ne možete biti gori od Trampa, međutim stvari se dešavaju sa inflacijom, ratom u Ukrajini, sukobi Izraela i Hamasa... 

Sve je to utjecalo na Henrija koji sada planira da podrži Donalda Trampa.

- Ne vidim ništa što je on učinio da nam bude od koristi -  rekla je Patriša Flores (39) iz Rena koja je glasala za Bajdena 2020., ali ga neće ponovo podržati 2024. godine, prenosi New York Times.