Bajram-namaz klanjan u banjalučkoj Ferhadiji uz epidemiološke mjere

ferhadija
Vjernici uz poštivanje epidemioloških mjera klanjali bajram-namaz obilježavajući Kurban bajram

 

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci vjernici su jutros uz poštivanje epidemioloških mjera klanjali bajram-namaz obilježavajući Kurban bajram.

Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki, poručio je da su blagdani dani gdje ljudi trebaju hoditi ka Gospodaru i sjećati se njegovih milosti i darova. Prema njegovim riječima blagdani su takođe i da se čovjek sretne sa čovjekom jer taj susret čini čovjeka sretnim, kao i trenutci kada se čuva i njeguje tradicija i da se ukaže na kratkoću i radosti i tuge i prolaznosti ovog svijeta.

- U tom smislu mi ovogodišnji Kurban bajram dočekujemo sa sjetom i velikom tugom, sjetom jer se sjećamo svih tih toplih lijepih slika i osjećaja života i djetinjstva, ali i tuge jer očito da život ne ide onako kako bi mogli biti svi sretni - kazao je Abdibegović.

Objasnio je da su to nekad prirodne okolnosti, a nekad ljudske slabosti, ali da je to razlog da čovjek današnjice stane da se pogleda, ne u ogledalo, nego iznutra, i da vidi gdje je, što mu je cilj i kuda ide.