Bajramski prijem kod reisu-l-uleme: Zalaganje i žrtvovanje za opće dobro je bit vjere

U haremu Careve džamije u Sarajevu sinoć je upriličen tradicionalni bajramski prijem koji je povodom Ramazanskog bajrama organizirao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

U haremu Careve džamije u Sarajevu sinoć je upriličen tradicionalni bajramski prijem koji je povodom Ramazanskog bajrama organizirao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Brojni predstavnici organa i ustanova Islamske zajednice, predstavnici vjerskih zajednica i crkava, državnih i političkih organa, diplomatskog kora te brojni kulturni i javni radnici čestitali su reisu-l-ulemi Ramazanski bajram.

U prigodnom obraćanju zvanicama reisu-l-ulema Kavazović je kazao da je Bajram kojeg obilježavaju muslimani širom svijeta simbol pobjede vjere i volje nad slabostima ljudske duše.

"Još jednom su vjernici pokazali sebi da mogu postići svaki cilj koji pred sebe postave kada ovladaju svojim slabostima i kada su nošeni snagom vjere. A istinski slobodan je samo onaj čovjek koji savlada svoje strahove i svoje slabosti. Ramazan nas je naučio i da je pravi vjernik samo onaj koji je u službi drugih. Onaj koji vjeruje da u ovom životu koji nam je Bog dao ima nešto što je veće od naših sitnih ličnih interesa. Zalaganje i žrtvovanje za opće dobro, željenje drugim ljudima ono što se želi sebi je bit vjere", istakao je Kavazović.

Dodao je da se na našim prostorima Bajram oduvijek dočekivao sa rodbinom, prijateljima i komšijama, te da se nada da će tako biti i u budućim generacijama i da će duh zajedništva i otvorenosti nadvladati ideje podjela i izolacije.

- Čini nas posebno zadovoljnim što tokom proteklog mjeseca posta nismo zabilježili nijedan ozbiljniji napad na vjernike niti na džamijske objekte kakvim smo bili svjedoci ranijih godina. Jedino što baca sjenu na ovu našu radost jeste zabrana obavljanja bajram namaz na lokaciji vakufa Lakišića harema u Mostaru. Posebno su nas zabrinule prijetnje koje su na pojedinim portalima izrečena tamošnjim muslimanima i Islamskoj zajednici u slučaju da se vjernici okupe na ovoj vakufskoj zemlji. Vakuf je trajno i neotuđivo pravo koje bi svima nama trebao biti sveto, kao i pravo na javno okupljanje i ispovijedanje vjere - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Svi izazovi s kojima se susrećemo, poručio je Kavazović, ne trebaju da nas obeshrabre nego da nas još jednom podsjete na ramazansku lekciju o trijumfu volje i vjere kada su namjere iskrene, javlja Mina.