Kemal Dizdarević: Bakir je od moje majke tražio da Sebiji potpiše naučne radove, koje nije imala

Radi se o prostoj pameti, agresivnoj ženi, ali procedura je formalno-pravno nezakonita, kaže on

Ugledni neurohirurg Kemal Dizdarević dobio je jučer otkaz u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Šokantno je da operaciju kod ovog ljekara čeka više od 100 pacijenata, jer, kako saznajemo, oni nisu željeli da zahvatima budu podvrgnuti kod drugih doktora. 

Pokazala lice

- Opsesivno-kompulzivna direktorica dala mi je otkaz prije ulaska u salu. Plela je mrežu dvije godine, ali otkaz je formalno-pravno nezakonit i ja ću to i dokazati. Ona je pokazala svoje lice. Htjela je prvo da mi Komora oduzme licencu, pa da mi ona da otkaz. Nije joj uspjelo, niko to nije htio uraditi. Dokazat ću da je ovaj otkaz nezakonit - rekao nam je dr. Dizdarević.

Dodao je da je mnogo puta dobivao opomenu pred otkaz.

- Radi se o prostoj pameti, agresivnoj ženi, ali otkaz je pun pravnih propusta. Ona (Sebija) odletjet će za tri mjeseca. Ako ona ostane u KCUS-u, onda je država potpuno propala - kazao je Dizdarević i dodao da direktorica KCUS-a nikad nije smjela s njim u četiri oka razgovarati. 

Ukazao je na to da je Sebija uspjela magistrirati i doktorirati pomoću molbi njenog supruga Bakira.

 - U jedan sat naveče, bilo je to 2000. godine, Bakir je zvao moju majku da napiše da Sebija ima radove kako bi mogla konkurisati za docenta, a koje nije imala. Tražio je i da se to publicira u časopisu. Moja majka je rekla da to ne može, da za to trebaju pitati dr. Izeta Mašića, koji je bio urednik časopisa „Medicinski arhiv“. Onda je Mašić rekao: - „Može, ali to košta 5.000“, na šta je Bakir rekao: „Evo duplo.“ Njoj je i magistarski i doktorat napisan. Ona je usred rata, pod dijagnozom izašla iz zemlje, otišla kod Asima Kurjaka, koji joj je potpisao da je specijalizaciju završila, a naknadno je napisala magistarski i doktorat. Vratila se ovdje kao posljednja prostakuša – kaže Dizdarević.

Inače, dr. Zehra Dizdarević, majka dr. Dizdarevića, ugledna je sarajevska doktorica i nekadašnja ministrica zdravstva Kantona Sarajevo.

 Lična osnova

Doktor Kemal Dizdarević dodaje da je dr. Izetbegović poziciju u KCUS-u dobila preko Farisa Gavrankapetanovića, koji ju je „stavio za direktoricu i u Upravni odbor, jer su njena i majka Farisove prve supruge sestre“.

- I ovo što se ona sveti Farisu, a preko njega i Ismetu, na ličnoj je osnovi - tvrdi Dizdarević.

 KCUS: Jednoglasna odluka  

Iz KCUS-a su naveli da je odluku o otkazu dr. Dizdareviću jednoglasno donio desetočlani direktorij KCUS-a „zbog niza proceduralnih grešaka, zloupotrebe bolovanja, šikaniranja kolega te privatnog rada dok je na bolovanju, i to bez saglasnosti KCUS-a“.

 Dizdarević: Burne reakcije 

Izjava dr. Dizdarevića gdje je on ustvrdio da je Bakir Izetbegović od njegove majke tražio da Sebiji piše radove izazvala je dosta pažnje, nakon čega je on dao dodatno objašnjenje. 

- Siguran sam da uvaženi profesor Izet Mašić nije uzeo nikakav novac, to je čovjek zaslužan za akademsku karijeru generacija docenata i profesora na Medicini. Poenta je na ljudima koji su na taj način pritiskali uvažene profesore da poguraju karijere svojih supruga, rođaka, jarana i podobnika - kazao je u objašnjenju Dizdarević.