Bakirov bedel Šefik DŽ, politička sjenka koju ne možeš ni prekrižiti

Šefik Džaferović
Monoton, karizmatičan i primjetan poput ikebane, s opusom ispunjenim frazama koje otkrivaju veliku količinu političko - intelektualne neimaštine.

 

Poslušnik partijskog lidera Bakira Izetbegovića i njegov bedel u Predsjedništvu BiH. Jednom rječju kondukter SDA autobusa koji klizi niz strminu bez kočnica.

Šefik Džaferović vjerovatno je najneprimjetniji, a jedan od najdugovječnijih političkih uradaka SDA. Bio je svugdje, a nigdje nije ostavio traga.

Baš kao što ga neće ostaviti ni u Predsjedništvu države u kojem je sakriven u sjenkama Milorada Dodika i Željka Komšića.

Tako to bira SDA. Podobne i prilično nesposobne da se ne bi primjetili nedostaci partijskog
vođe. A Džaferović je baš tog kova.

Imate te ljude, koji će zarad sitnog interesa biti ukrasna politička bića.

Rekao bih da se o Džaferoviću nema više šta dodati od gore navedenog. Ali o njegovoj politici na Izetbegovićevoj uzici moglo bi se danima. Jer to je politika reci država, misli i radi za interes.

Da budem jasan ni Izetbegović nije bio neka velika figura u Predsjedništvu, ali ipak je bio viđeniji.

Šefika Džaferovića vidimo jedino kroz SDA bliske medije kako nam ponavlja političke pamflete svoje stranke i omiljenog vođe.

A omiljena tema na kojima su se svih ovih godina i decenija gradili i trasirali politički putevi Šefika DŽ. je Republika Srpska. Provučete li u Googleu zajedno Šefik Džaferović i Republika Srpska bit će vam jasno.

Od toga da RS ne može biti država, da je entitet, pa do 9. januara i slično. Svašta je Džaferović govorio, a skoro ništa radio. Bošnjaci u entitetu Republika Srpska ga i ne poznaju. Kako i bi kada je više puta bio u Azerbejdžanu i Pakistanu nego u dijelu države kojim se verbalno najviše bavi.

Ista dakle matrica k'o i stranačkog šefa.

A po toj matrici i Džaferović prijeti tužbama protiv djelovanja RS. Takvih najava siti smo svi, jer su oni dnevnopolitički spin baloni.

Jučer nam je Džaferović, istina nesvjesno, otkrio bit političkog djelovanja. Po principu mi ćemo šutjeti, a stranci će nam napraviti državu.

"Morat će se ugraditi mehanizmi kako da se država brani, to je zadatak visokog predstavnika, njegov posao", kaže Džaferović u N1 Pressingu. Svi znamo da niti jednu državu nisu napravili stranci.

Neće ni Bosnu i Hercegovinu. Ali eto, Šefik Džaferović u predsjedničkoj hladovini zamišlja kako Inzko ima posao da mehanizmima zaštiti državu.

Sve i da Inzko može, a ne može, napraviti mehanizme jačanja BiH, to ne bi bilo dovoljno za razarajuću antidržavnu snagu SDA i njenih kadrova poput Šefika DŽ.

Jer u Šefika Bakir sve poluge vlasti predade onima koji grade mehanizme razgradnje.

"Bošnjaci u najvećem dijelu prošloga stoljeća nisu imali uslove za jačanje svoje političke, kulturne, jezičke i socijalne agende", poručio je Šefik DŽ u Preporodu 28. septembra na Dan Bošnjaka.

Dovoljno je pogledati određene statističke podatke i shvatiti da nas Džaferović zavitlava govoreći neistinu. A podaci govore o stotinama hiljada Bošnjaka koji u vladavini Bakira, Šefika i SDA nisu imali uslove za život i osnovna prava, a kamo li da jačaju svoju političku, kulturnu, jezičku i socijalnu agendu.

I laiku je jasno kakvu politiku provode SDA, Bakir i Šefik DŽ.

U politici postoje oni koji rade za dobro i oni loši, koji gaze i razaraju. Ta razlika u Bosni i Hercegovini još je podebljanija etničkim i partijskim konfrontacijama.

Ali u pokušaju da Džaferovića smjestim na jednu od tih strana počele su da mi otječu moždane vijuge. Nema šanse. Džaferović je biološki živ, ali politički nepostojan, neki sindrom između, kojeg vidiš a ne primjećuješ.

Na početku sam napisao kakva je njegova uloga u Predsjedništvu BiH. Sve ostalo je višak.

Jer, ova država ni prije ni poslije Dejtona nije imala člana Predsjedništva koji zapravo glumi člana Predsjedništva. A loš glumac lako se prokuži.

Loših glumaca poput Šefika DŽ. siti smo svi. Baš kao i loših političara koji su zapravo indigo za želje onih koji njima upravljaju. A Šefik je upravo to. Po državu loša želja Bakira I. Jer, da nije Šefika, Bakir ne bi imao kome narediti.

Nedžad Latić jednom napisa "prekrižite Šefika". Bismo, ali kako kad se ne vidi!

Izvor: