Bakirovo odbijanje memoranduma sa SAD opasno za sigurnost BiH i naše saveznike

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, odbijajući nedavno da prihvati razmatranje i potpisivanje memoranduma između BiH i SAD doveo je u pitanje opredijeljenost naše zemlje ne samo da učestvuje u suprotstavljanju tom zlu na globalnom nivou nego je ugrozio i deklariranost BiH u očuvanju međunarodnog pravnog poretka.

Ocjena je ovo stručnjaka za međunarodne odnose i predstavnika tijela iz oblasti sigurnosti u Parlamentu BiH.

Sigurnosne provjere

Kako je „Avaz“ ranije objavio, Izetbegović je odbio uvrstiti u dnevni red jedne od nedavnih sjednica Predsjedništva memorandum o razumijevanju između BiH i SAD o razmjeni podataka u vezi sa sigurnosnim provjerama o terorizmu, koji je u proceduru uputilo Ministarstvo sigurnosti BiH. Pravi razlozi Izetbegovićevog odbijanja ovog iznimno značajnog dokumenta zvanično nisu poznati.

Ugledni profesor Zlatko Hadžidedić, stručnjak za međunarodne odnose, političku teoriju i teoriju nacionalizma, smatra u najmanju ruku neodgovornim to što ovaj memorandum nije potpisan.

- Podrazumijeva se da ga je trebalo potpisati. Bojim se čak da je to deklaracija da ne stojite na pozicijama međunarodnog prava i međunarodnog poretka. Prije svega, jer taj dokument poziva na učešće u zaštiti svjetskog poretka od narušavanja u vidu terorizma. Ako niste spremni u tome aktivno učestvovati, onda se postavlja pitanje šta zastupate. Terorizam se nametnuo kao problem, kakvi god da su mu korijeni, ne možete ga ignorisati. To je nešto pred čim se ne mogu zatvarati oči - kaže on.

Katastrofalan potez  

Profesor Hadžidedić ocjenjuje da čak kada bi se potpisivanje memoranduma sa SAD dovodilo u vezu s tim da nam „neko želi diktirati šta da radimo“, to se nikako ne može tumačiti na taj način u ovom slučaju.  

- Jer, ovo je apsolutno jedna pozitivna stvar. A bilo je i takvih pokušaja da nam se nametne nešto, pa smo pristajali na svakakve neprihvatljive stvari, a sada odbijamo i ne prihvatamo nešto što nam je svima od koristi. Neko ko ne želi potpisati nešto, onda želi ostati na deklarativnom nivou. Sporazum podrazumijeva konkretne obaveze. To nije pitanje SAD nego nečeg drugog. U pitanju je da li želite učestvovati u međunarodnom pravnom poretku ili ne i da li želite biti dijelom toga ili ne - ocjenjuje Hadžidedić.  

Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i sigurnost, proteklih je godina s te pozicije često potencirao značaj saradnje BiH u borbi protiv terorizma i drugih sigurnosnih prijetnji. Naročito sa SAD. Podžić stoga smatra da se nikako nije smjelo dovoditi u pitanje potpisivanje ovog memoranduma ili uvjetovanje prihvatanja tog dokumenta bilo čime.  

- S obzirom na integracije za koje smo opredijeljeni i na one na kojima ja insistiram i stalno govorim da treba prvo staviti pod broj jedan NATO integracije, pa onda u Evropsku uniju, mislim da je to što memorandum nije potpisan za BiH katastrofalan potez. Jednostavno, sve što dolazi pod tim sigurnosnim pitanjima od naših najvećih saveznika, a to su SAD i članice NATO-a, treba ispoštovati - zaključuje Podžić.

Pitanje svih pitanja  

- Nije pitanje da li prkosite SAD, nego je pitanje da li prihvatate međunarodni poredak u čijem očuvanju treba učestvovati. Više je to principijelno pitanje nego prkosite li SAD. Mislim da je to krajnje ozbiljno, i pitanje svih pitanja. To ukazuje da se mi nalazimo generalno u prilično velikoj krizi. Klizimo u jedno takvo stanje gdje se dešavaju stvari koje su bile nezamislive – naglašava Hadžidedić.

Obavještajni podaci

Iz Ministarstva sigurnosti BiH ranije je za „Avaz“ pojašnjeno da je nepotpisivanjem memoranduma sa SAD, BiH uskraćena za pravovremeno raspolaganje tačnim i ažurnim tajnim i obavještajnim podacima neophodnim za borbu protiv terorizma. Također, izostat će i planirana ulaganja SAD u naše kapacitete i za tu borbu, kao i obuka naših kadrova za te zadatke.