Banjalučki haker tražio 500.000 eura da ne objavi eksplicitni snimak

-
Koristio lažni nalog elektronske pošte

 

MUP Republike Srpske podnio je izvještaj protiv lica B.A. zbog ucjene. Kako ATV saznaje, riječ je o hakeru iz Banje Luke Aljoši Borkoviću koji je tražio 500.000 eura da ne objavi eksplicitni snimak do kojeg je došao neovlaštenim pristupom zaštićenom kompjuteru.
 

Neovlašten pristup

 

- Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv lica inicijala A.B. iz Banja Luke, zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo "Neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka", u vezi s krivičnim djelom ucjena- saopćeno je iz policije.

Za navedeno lice postoji osnov sumnje da je u periodu od jula do 04.09.2021. godine korištenjem lažnog naloga elektronske pošte dovelo u zabludu oštećeno lice, koje je vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorilo i aktiviralo nalog elektronske pošte što je bez njegovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuteru, nakon čega je kontaktirao oštećenog zahtijevajući iznos od 500.000 eura u zamjenu za neobjavljivanje videa eksplicitnog sadržaja.

Poziv građanima

MUP RS upozorava građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve sumnje u potencijalni napad, bez odgađanja prijave najbližoj policijskoj stanici.

Foto: Facebook