Banjalučki muftija Abdibegović: Blagdani su vremenski periodi koji svjedoče Božiju milost, izdašnost i dobrotu

.
U vremenskom periodu, Kurban-bajrama, to se ogleda kroz prinošenje žrtve, odnosno, žrtvovanje kurbana, obavljanje hadža, izgovaranje tekbir-i-tešrika, klanjanje namaza i veličanje Allaha, istakao je

 

Mubarek dani i noći, su vremenski intervali odabrani i određeni od Boga radi ljudske punine, prosvijetljenosti i rehabilitacije ličnosti. To je period za duhovnu kontemplaciju, te obnovu zavjeta kao i potvrda vremenske plodnosti za ljudsku dobrotu i plemenitost, naveo je u bajramskoj poruci muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović, javlja Anadolu Agency (AA).

- U vremenskom periodu, Kurban-bajrama, to se ogleda kroz prinošenje žrtve, odnosno, žrtvovanje kurbana, obavljanje hadža, izgovaranje tekbir-i-tešrika, klanjanje namaza i veličanje Allaha - istakao je Abdibegović.

Dodao je da su blagdani vremenski periodi koji svjedoče Božiju milost, izdašnost i dobrotu kojem se čovjeku, kao najodabranijem Božijem stvorenju, daje na važnosti, značaju i čime se potvrđuje smisao njegovog stvaranja i egzistiranja.

- Zato, biti čovjek, znači, biti zemaljsko dobro koje se kreće, ophodi. Odnosno, biti persona u funkciji promovisanja dobra i dobrote među ljudima - istakao je muftija banjalučki.

Dodao je da u tom ozračju, životne stvarnosti, čovjek biva ogledalo Božije sveprisutnosti (vječnosti) i znak materijalne prolaznosti (profanosti).

- Sve što se rodi, umrijet će, a sve što je sazdano, nestat će. Samo je On, Allah, vječan, dostojan zahvale, slavljenja, veličanja i naših ibadeta. 'Reci: klanjanje moje, ibadeti moji, život moj, smrt moja, doista pripadaju Gospodaru svjetova'. (El-En'am, 162.) Pokoravajući se Božijoj odredbi i Njegovoj dostojnosti, a u duhu navedenog ajeta, čovjek utire i gravira univerzumom puteve duhovnog uzdizanja i uspinjanja, sa ciljem, postizanja Božijeg zadovoljstva, spoznaje, spoznajnih vrijednosti, mudrosti i vrlina života - naveo je Abdibegović.