Banjalučki muftija: Dan džamija je i opomena i poziv da se okrenemo budućnosti

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić ukazao je da se 7. maj obilježava kao Dan džamija kao opomena da se više nikada ne dogodi 1993. godina i rušenje banjalučke džamije Ferhadije, ali i isti datum 2001. godine, kada je u nacionalističkom divljanju spriječeno postavljanje kamena temljca za njenu obnovu.

To bi, ukazuje, trebala biti poruka i podsjećanje da se ono što se desilo više nikada ne dogodi.

Ukoliko, kaže muftija Kozlić, ne budemo stalno govorili i podsjećali na ono što se dogodilo, boji se da se to može ponoviti.

Zato je, dodao je, važno da se o tome govori, ali i da se istovremeno okrenemo budućnosti i izgradnji mostova, boljih odnosa, razumijevanja i tolerancije.

- I na otvaranju obnovljene Ferhadije sam kazao misao Meše Selimovića: „Ne smije nas boljeti samo kada nas nešto pogodi, u našoj porodici.“ Sve dok nas sve isto ne bude boljelo i to kada je oštećen neki hram, crkva, sinogoga, ne možemo se nadati dobru. I kada nedaća pogodi nekoga drugog ko nije moje nacije, naroda, ako me to ne boli i ne natjera da budem aktivan, to nije dobro - naglasio je Kozlić.

I na okruglom stolu o temi "Džemat, status i izazovi", danas u banjalučkom muftijstvu, kako je naglasio, prisjećaju se 7. maja 1993. godine, kada je porušena banjalučka džamija Ferhadija.

Efendija Kozlić je naglasio da još, nažalost, nisu obnovljeni svi vjerski objekti, uključujući i banjalučku Arnaudiju, koja bi trebala biti ponovo izgrađena u naredne dvije godine.

- Još nekoliko džamija trebamo završiti i svečano otvoriti - dodao je muftija banjalučki, ističući da je obnova vjerskih objekata značajna za život vjernika svih konferencija.

Ukazuje i da ništa nije isto nakon 7. maja 2016. godine i svečanog otvorenja obnovljene Ferhadije u Banjoj Luci.

- Samo otvaranje Ferhadije, koja nas i okuplja svakog 7. maja, bilo je veoma značajno ne samo za BiH već i cijeli region. Ovi objekti ne samo da okupljaju vjernike već i sve druge, koji žele obići i kao spomenike kulture - ukazao je on.

Naglasio je i da je važno da se okrenemo ljudima koji će posjećivati i boraviti u obnovljenim vjerskim objektima.

- Ako se nakon ovoga ne okrenemo izgradnji društva, pravedne zajednice, bojim se da za našu djecu nema budućnosti - upozorio je muftija Kozlić, ukazujući na važnost izgradnje boljih odnosa među narodima, ali religijskim zajednicama, koje nas trebaju spajati.

Ponovio je i da još nije završen povratak, a oni koji su vratili, teško žive i treba im pomoći da ostanu.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret Avdibegović je kazao da danas iz Banje Luke žele poslati poruku nade i odgovornosti.

Naveo je da je „Dan džamija i džemata“ projekt koji će napraviti iskorak i pokazati brigu prema džematima i ljudima koji se aktivno bave vjerskim životom unutar svog prostora.

- Džamije koje su porušene, obnovili smo, ostala je još banjalučka Arnudija. I današnji okrugli sto trebamo razumjeti kao pogled u budućnost, a to je osmisliti rad i život vjernika unutar džemata, jer mislimo da on daje jedan novi puls i nadu, a džamije ostaju u svojoj dimenziji - rekao je Avdibegović.

Na "Dan džamija" u Banjoj Luci je planiran mevludski program, u kojem će učestvovati učenici cazinske medrese, a predavač će biti bihaćki muftija Hasan ef. Makić, a sve se organizira u saradnji s Upravom za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice u BiH.

U Banjoj Luci će 8. maja biti upriličena i promocija čuvenog djela „Mesnevija“ autora Dželaludina Rumija, a među promotorima će biti i akademik Rešid Hafizović. Istu večer bit će održan i predramazanski koncert duhovne muzike, a učestvuju Armin Muzaferija, Latif Močević, Hor "Preporod“, Tasavufski ansambl.