Banovićki rudari postigli sporazum sa upravom rudnika i prekinuli štrajk: Čekaju korekciju plata

Rudari sve tri smjene jame Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići, koji štrajkuju posljednja tri dana zahtijevajući povećanje plata i toplog obroka, postigli su večeras sporazum sa upravom rudnika i prekinuli štrajk.

Pregovori sa članovima uprave, među kojima je danas bio i Mirsad Kukić, sada predsjednik Sindikata rudnika, počeli su jutros oko 9 sati ujutro, a završili su nekoliko minuta prije 19 sati.

Zaključcima usvojenim na pregovorima, zadužen je ekonomsko-finansijski sektor RMU Banovići da do 8. maja analizira obračun i isplate plaća za januar, februar i mart, te da se, ukoliko je došlo do oštećenja radnika i smanjenja plata, za navedene mjesece izvrši korekcija. Ostali zahtjevi će se razmatrati nakon usvajanja novog pravilnika o radu, za što su rudari dali rok dva i po mjeseca, piše Oslobođenje.ba.

Podsjećamo, rudari sve tri smjene u ovoj jami počeli su štrajk u srijedu, kada je prva smjena odbila sići u jamu. Razlog štrajka je kontinuirano smanjenje plata rudara, koje je u posljednjih nekoliko mjeseci naraslo do 200 KM mjesečno. Rudari su zahtijevali da im se retroaktivno isplati umanjeni dio plata, da se plate povećaju, te da se poveća topli obrok sa 10 na 15 KM, čime bi se izjednačili sa drugim rudnicima u Koncernu Elektroprivrede BiH, u kojem nije banovićki rudnik.

Rudari u ovom rudniku imaju najmanje nadnice i topli obrok od svih rudnika u FBiH, dok plate članova uprave i zaposlenih u direkciji prelaze i 3.000 KM.

Ono što je obilježilo štrajk jeste odluka Vlade TK-a, kojom rukovodi Kukićeva PDA, da na zahtjev uprave rudnika, kojim upravlja Kukić, na rudare pošalje specijalnu policiju. To se desilo u četvrtak, kada su specijalci otjerali rudare sa pruge, koju su oni u znak protesta blokirali.