Banožić: Milanović donosi nemir gdje god se pojavi

312
Odbacio je i njegove prozivke da je kupnja borbenih aviona Rafalea bila preplaćena i beskorisna, naglasivši kako je i struka potvrdila da je to najbolje za Hrvatsku vojsku

Gostujući u RTL-u Danas ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić je odbacio i teze da su postojale opcije po kojima je i on trebao biti smijenjen u aktualnoj rekonstrukciji Vlade.

- Rekonstrukcija za mene kao ministra odbrane nikada nije bila tema između premijera i mene, ona je bila nametnuta od dijela medija koji su poticali tako nešto. Jasno je da je premijer taj koji predlaže ministre, a isto tako i u slučaju sa mnom - naglasio je.

Upitan je li mu u tome pomoglo što je na meti uvreda predsjednika Zorana Milanovića, odgovorio je da ne vrijeđa predsjednika države, nego on vrijeđa hrvatski narod.

- To je bitna teza koju trebamo postaviti. Ja radim svoj posao časno i pošteno od kada sam došao u Ministarstvo odbrane, isto tako kada sam bio u državnoj imovini. Kao član Vlade nastojat ću raditi pošteno, na čast hrvatske države - istakao je Banožić.

Naravno da ne, odgovorio je na pitanje hoće li Vlada udovoljiti zahtjevu predsjednika Milanovića koji traži izmjene Zakona o odbrani kako bi mu se povećale ovlasti u Oružanim snagama.

- Zakon iz 2013. godine je zakon koji je on donio i rekao za njega da je loš. Taj zakon je trebao definirati ovlasti predsjednika u mirnodopsko vrijeme i u vrijeme rata, a kao takav nije dovoljno specificiran. Predsjednik Milanović koristi određeni prostor u zakonu koji nije jasno specificiran i onda radi ovakve stvari koje radi, koje su poraz za Hrvatsku vojsku - poručio je ministar.

 

Utvrdio je da će Vlada ići u zakonske izmjene koje će biti u korist vojnikinjama i vojnicima te njihovu razvoju, "s ciljem skidanja vojske s naslovnica medija", prozvavši Milanovića da donosi nemir gdje god se pojavi.

Odbacio je i njegove prozivke da je kupnja borbenih aviona Rafalea bila preplaćena i beskorisna, naglasivši kako je i struka potvrdila da je to najbolje za Hrvatsku vojsku.

- Dakle, mi smo Hrvatsko ratnu avijaciju na taj način modernizirali i opremili, a ono što se radilo prijašnjih godina, za vrijeme njegova mandata, to je prepucavanje sa starim MIG-ovima u nekakvoj čudnoj varijanti - kazao je Banožić.

Na zahtjev predsjednika da se isplate dnevnice vojnim osobama u njegovoj pratnji najavio je da se oko toga traži zakonski model, "s obzirom da odluka koju on izdaje nije u skladu sa Zakonom o obrani.