BAR- grad plaža, vina, maslina i zabave

Bar je jedan od najsunčanijih gradova Jadrana, sa blagom klimom, čistim vazduhom i vodom. Ljepotu mu daju prepoznatljive plaže iznad kojih se nalazi planina Rumija, bogatstvo i tajanstvenost mu čuvaju zidine Starog grada te vjekovi Stare masline. Ovom gradu autentičnost daju i ukusi vina i gastronomskih specijaliteta u kojima uživaju pravi hedonisti a ljepota barskog područja, njegovih obala, pješčanih plaža, mediteranskog bilja, kulturnih dobara i sportskih manifestacija povod su da posjetite ovaj grad.

Panormaska ruta „između dve čarobne obale“ i dan na skadarskom jezeru

Prekrasne i popularne plaže kojima Bar obiluje a kao što su Biserna obala, Zlatna obala, Kraljičina plaža, Crvena plaža i druge posjeti svake godine sve više turista, no goste takođe privlači i panoramska ruta „Između dvije čarobne obale“ duga 115 km koja omogućava jedinstven ugođaj tokom kog se može uživati u sedam impresivnih vidikovaca, prirodnim ljepotama, gastronomskim delicijama i mnoštvu kulturno-istorijskih spomenika.  

 

Tu je i nezaobilazno Skadarsko jezero koje je specifičan eko-sistem istkan od bogate flore i faune sa nevjerovatnih 280 vrsta ptica i 48 vrsta riba - što je pravo uživanje za sve ljubitelje prirode. Krstarenje jezerom prilika je za degustaciju autentičnih lokalnih gastronomskih specijaliteta po kojima su ovi krajevi poznati i koje nećete biti u prilici probati negdje drugo. Tradicija gajenja vinove loze i pravljenja vina u regionu Skadarskog jezera njeguje se više od pet vekova, pa su Putevi vina posebno interesantan dio ponude za turiste. 

 

Stari Bar I Stara maslina

Poseta Baru neizostavno podrazumjeva obilazak Starog Bara i čuvene Stare masline. Stari grad je najznačajniji spomenik koji postoji više od 2500 godina i predstavlja jedinstvenu sintezu Mediterana i Orijenta. Udaljen je oko 4 km od današnjeg Bara, smješten na velikoj stijeni, sa tri strane zaštićen liticama, dok je duž zapadne strane obezbeđen bedemima. U gradu se nalaze ostaci 240 zgrada, sa uskim krivudavim ulicama i nepravilnim trgovima. Objekti su zidani od tesanog kamena, na jedan ili više spratova. 

 

Bar je poznat i po Staroj maslini čije poreklo datira od prije 2.240 godina, zbog čega se smatra jednim od 3 najstarija stabla u Evropi. Legenda govori da su se oko masline održavali skupovi zavađenih porodica, na kojima bi dolazilo do njihovog pomirenja, pa se i mjesto na kome se nalazi zove Mirovica. 

 

Riba i med

Ako ste ljubitelji ribe, onda na jezeru morate probati ukljevu ili „jezersko zlato“ i šarana. Obje ribe su lokalni gastronomski specijaliteti, nezaobilazan dio nacionalne kuhinje u kasnu jesen. Med sa ovog područja, u kom je koncentrovana moć ljekovitih cvijetova livada, šuma i kamenjara, izuzetnog je kvaliteta, a pelin i kesten daju mu specifičnu tamnu boju i aromu. 


Tri velike fešte, u slavu darova prirode, prilika su da stanovnici Bara pokažu sve svoje autohtone i nadaleko poznate proizvode. U Virpazaru se tokom Festivala vina i ukljeve fešta uz čuveno crmničko vino, riblju čorbu i svježu i suvu ukljevu, a u Ostrosu, na Koštenijadi, uz pečene i kuvane kestene, jela i kolače koje vredne domaćice ovog kraja spremaju. U novembru se, u živopisnoj starobarskoj čaršiji, održava Maslinijada, fešta koja svake godine privuče mnogo posetilaca. 


Bar može biti ponosan što ga svake godine posjeti sve više turista, te tako na današnji dan u Baru boravi 19.303 turista što je za 13% vise u odnosu na isti period prethodne godine. Sve više stanovnika Bosne i Hercegovine posjećuje Bar i uživaju u zabavno turističkoj ponudi.  Tako je u petak, šesnaestog dana avgusta, u okviru manifestacije "Ljeto sa zvijezdama" održan nastup hrvatske pop pjevačice Jelene Rozga koja je ovim povodom istakla: “Nisam bila u Baru posljednjih par godina, i jedva čekam da ponovo dođem i družim se sa pubiklom. Svaki koncert u Baru mi je ostao u divnoj uspomeni i tako je i ovaj  16.8. još jedna nezaboravna noć za mene a nadam se i za sve one koji su pjevali i igrali skupa sa nama.“

Image