Barel nafte u svijetu sada iznosi 16 dolara: Hoće li pojeftiniti i gorivo u BiH?

gorivo
Cijena barela nafte na svjetskom tržiđštu je jutros bila 16 američkih dolara, preračunato u litre i u KM, iznosi oko 20 feninga.

 

Cijene pojedinih derivata u manjem bh. entitetu, prema informacijama do kojih smo došli, već je na nivou 1,45 KM po litri goriva. 

"Rafinerijske cijene u posljednja 24 sata su smanjene za cca 20 postoi. Sve naprijed govori da ima dovoljno prostora za daljnje korekcije cijena goriva, a svako neka izvuče svoj zaključak da li je normalno da cijena goriva bude 1,90 KM", rekao je Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH-Gasa i ekspert za energente koji smatra da se naftno tržište raspalo poput starog kauča i bar bi trebalo da potrošači budu zadovoljni.

Za komentar smo pitali Senada Šepića, predsjednika Nezavisnog bloka koji je još prije 3 godine u Parlamentu BiH zahtijevao da se ograniče marže na gorivo, tvrdeći da je država svojim nečinjenjem omogućila naftašima ekstremno bogaćanje.

“Cijene goriva u BiH su odavno puno više u odnosu na one sa svjetskog tržišta. Posebno je to bilo vidljivo u odnosu primanja u BiH sa recimo primanjima u Austriji, u kojoj je godinama gorivo bilo jeftinije nego u našoj zemlji, a plate u BiH i do pet puta manje nego u Austriji. To naravno ne smije biti prihvatljiv model. Zato sam još prije skoro 3 godine u Parlamentu BiH zagovarao i predložio ograničavanje marže, na osnovu koje bi država zaštitila građane od tih nesavjesnih trgovaca naftom. Morali su prihvatiti taj moj prijedlog, Parlament ga je usvojio, ali ne on ležao u ladicama premijera Novalića do prije desetak dana, kad je napokon, Vlada, sada pod dodatnim pritiskom pandemije koronavirusa stavila na dnevni red tu tačku i ograničila marže. Međutim, očito je da se to opet ne primjenjuje na terenu, jer su cijene goriva u FBiH oko 20 posto veće nego one u entitetu RS.

Zašto je to tako i zašto to vlast dozvoljava?

Pravićemo dodatni pritisak i zahtjev, posebno nakon posljednjih dešavanja i dodatnog smanjenja cijena nafte na svjetskom tržištu, Vlada FBiH mora naložiti dodatno sniženje cijena i mi ćemo ponovo, kao politička stranka i naši zastupnici u parlamentima uputiti ove zahtjeve za koje očekujemo puno brže rješavanje, a ne da ponovo čekamo nekoliko godina, kako je to slučaj bio prije.”- izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.