Bosanska Gradiška: Barišić samo čamcem može do svojih njiva

Proljetna sjetva na više stotina hektara zemljišta pored Save u bosanskogradiškim selima Orahova, Gašnica, Bistrica, Vrbaška, Bok Jankovac, Mačkovac i Kozinci dovedena je u pitanje.

Ista briga

I u branjenom i nebranjenom dijelu voda je potopila oranice, tako da je početak sjetve potpuno neizvjestan.

Josip Barišić jedino čamcem može doći do svojih njiva koje su potopljene.

- Više od dva metra vode je na mojim parcelama. I ostale moje komšije muči ista briga. Problem je što smo već kupili sjeme duže vegetacije i đubrivo, nadajući se ranoj sjetvi, kako bismo ublažili suše koje su neminovne naljeto. Pogriješio sam jer sam prije dvije sedmice prihranio pšenicu i zob i te parcele su sad potopljene - kaže Barišić.

Sa sjetvom na vrijeme neće otpočeti ni Miodrag Račić. On je na području Doline i Mačkovca uzorao dvadesetak hektara zemlje i planirao posijati kukuruz, suncokret i soju.

- Pitanje je kad će se voda povući s oranica i u kakvom će stanju poslije toga biti zemljište. I u branjenom dijelu, gdje su poplavili kanali i gdje je u izobilju podzemne vode, u pitanju je početak sjetve. Najvjerovatnije da ćemo se morati preorijentirati za kasnu sjetvu, koja je uglavnom neisplativa - rekao je Račić.

 Dodatna nervoza

Ohrabruje činjenica da nivo Save opada, ali tek dva do tri centimetra na dan, što kod poljoprivrednika stvara dodatnu nervozu.