BBC piše o hrvatskim špijunima i njihovim pokušajima vrbovanja u BiH

BBC je danas objavio članak s naslovom "Bosna u svađi s Hrvatskom zbog oružja u džamijama" u kojem se tvrdi kako čitav slučaj nalikuje političkoj satiri koja nije prošla jer je pretjerana.

Članak započinje „uvodom u epizodu”: Predsjednica izjavljuje kako je susjedna zemlja sigurnosna prijetnja i raj za tisuće islamskih terorista, no njene tvrdnje su neutemeljene. Te izjave izazivaju mnogo negodovanja na njen račun sve dok obavještajne službe njene zemlje ne dolaze u pomoć – i pokušavaju stvarnost prilagoditi njenim tvrdnjama.

Ovakav scenarij odbili bi i pisci serije "Potpredsjednica"

Čak i scenaristi političke satiričke serije Potpredsjednica nasmijali bi se na ovu ideju i odbacili bi je. No malo tko se smije u Bosni, gdje je predsjedništvo ove zemlje nedavno uputilo diplomatsku protestnu notu  Hrvatskoj koja se vjerojatno, piše BBC, tiče ponašanja hrvatske sigurnosno obavještajne agencije SOA-e.

Neuobičajeno čak i za zapadnobalkanske standarde

Prema pisanju BBC-a čak i za zapadnobalkanske standarde ova su zbivanja neuobičajena. Naime, prošlog mjeseca neovisni portal Žurnal objavio je intervjue s bosanskim muslimanima koji su izjavili kako ih je SOA pokušala vrbovati da prokrijumčare oružje u vjerske objekte koji su povezana s vehabijskim pokretom u Bosni, prenosi Index.

"Otkriće” ovog oružja trebalo je poslužiti kao pokriće za tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je prije dvije godine izjavila kako u Bosni ima 10 000 ljudi „vrlo radikalnih retorika i namjera”, što je tada dočekano s bijesom.

Hrvatski vrh odbacio optužbe

Otkriće Žurnala također nije bolje prošlo. Hrvatski premijer Andrej Plenković tijekom posjete gradu Neumu izjavio je kako je priča „kreativna manipulacija”. SOA pak tvrdi kako je riječ o zlonamjernim lažima, iako su potvrdili kako su njihovi zaposlenici bili u kontaktu s bosanskim građanima.

U međuvremenu bosanski ministar sigurnosti Dragan Mektić potvrdio je informacije o tome da su hrvatski obavještajci regrutirali državljane BiH da podmetnu oružje i objasnio da je Obavještajno sigurnosna agencija BiH otkrila i spriječila akciju.

"Plan je bio diskreditirati Bosnu i prikazati je kao teroristički hub i prijetnju regiji i Europi”, rekao je.

Sukob državnog odvjetnika i ministra sigurnosti

Stoga je bilo logično da je bosanski državni tužitelj pokrenuo istragu, no ispostavilo se da je u njenom središtu upravo sam Mektić. Tužitelj je posumnjao da je ministar sigurnosti otkrio tajne informacije i dao lažne izjave. Mektić je istragu nazvao farsom za navođenje javnosti na krivi put.

Zbunjenost bi bila razumljiva, no građani Bosne shvaćaju da se tvrdnje i protutvrdnje lako uklapaju u osjetljivu etno političku igru koja se nastavlja od Daytonskog sporazuma.