Bebić: Komšićeva provokacija je sračunata, Hrvatska treba tužiti BiH zbog granice

Bivši predsjednik Sabora Hrvatske Luka Bebić (HDZ) smatra da tužba lidera DF-a i budućeg člana Predsjedništva BiH Željka Komšića zbog Pelješkog mosta nema nikakvog utemeljenja.

Bebić, koji je prvi prije 20 godina u ime Kluba HDZ-a predložio gradnju Pelješkog mosta, kazao je u za vecernji.hr da je cilj je da se najavom tužbe "iznudi priznanje falsificirane granice koja je tobože određena 1999". 

"Veliki i Mali Škoj, koji se nalaze uz poluotok Klek, u vlasništvu su obitelji Gučić i uknjiženi su u zemljišnim knjigama i katastru u katastarskoj općini Duba Stonska. A falsifikator Radovan Vuletić falsificirao je da ti otočići pripadaju BiH. Svi dokumenti 300 godina unazad kazuju da su to otoci Dube Stonske, a on je napisao da graniče s katastarskom opićinom Pelješac – a ona ne postoji. Kao što je izmislio i sve oko vrha poluotoka Klek. Naši članovi komisije za utvrđivanje granice 1974. taj zapisnik nisu potpisali nego ga je on sam izmislio, zato predlažem hrvatskoj državi da iz pasivne uloge obranaštva prijeđe u aktivnu ulogu i tuži Bosnu i Hercegovinu koja, svjesno se koristeći falsifikatom, pokušava izmijeniti avnojske granice bivše Jugoslavije, potvrđene Badinterovom komisijom", rekao je Bebić.

On tvrdi da ne samo samo što su utvrđene republičke i općinske granice prema godišnjaku pomorstva iz 1964.-1967. godine izdanom u Beogradu, nego je i dr. Lucijan Kos, naučnik iz Slovenije, u pomorskom zborniku SFRJ broj 8. od 1970. godine točno u metar utvrdio granicu prema Sloveniji i prema BiH – "a to se nalazi i u knjizi akademika Nenada Vekarića, dr. Stjepana Ćosića, Nike Kapetanića i Pere Ljubića". 

"Prema tome, ne treba se obazirati na osporavanje gradnje mosta jer to nije cilj, cilj je pritisak na Hrvatsku da prizna granice koje žele iznuditi temeljem falsifikata. Komšićeva provokacija sračunata je kako bi mu prihvatili taj falsifikat koji Sabor nije ratificirao i nadam se da neće", kazao je on.