Beč pokrenuo projekt besplatnog PCR testa za kod kuće

asd
Grad Beč i Gospodarska komora (WKÖ) pokrenuli su projekt pod nazivom „Svi grgljaju“, a riječ je o samostalnom PCR testu na koronavirus za tvrtke, zaposlenike i njihove obitelji.

Od kraja prošlog mjeseca pokrenut je projekt s oko 60.000 zaposlenika bečkih tvrtki i organizacija zajedno sa njihovim članovima obitelji. Zaposlenici mogu dva puta tjedno odraditi samostalni PCR test putem testa grgljanjem. U prvom probnom tjednu na ovaj način je testirano 5.590 ljudi, a pet od njih je bilo pozitivno – 0,09 posto.

Zaposlenici su ponijeli testove kući, a pomoću aplikacije za računalo ili pametni telefon mogu pogledati video spot u kojem se objašnjava kako se sve točno i ispravno radi, . Pomoću digitalne dokumentacije se potvrđuje identitet testirane osobe, a važno je putovnicu ili osobnu iskaznicu prikazati na kameri. Putem aplikacije se snima grgljanje kako bi bilo sigurno da se zaista testira osoba koja je na dokumentima. Ovakav test se prihvaća, npr., za budući odlazak u frizerski salon.

Uzorci testa grgljanja se skupljaju u poslovnicama lanca drogerija BIPA ili u tvrtkama čiji se zaposlenici testiraju. Uzorci se se onda prosljeđuju u Lifebrain Covid laborator u Beču. Rezultati stižu u roku od 24 sata digitalnim putem, a kod pitanja ili problema testirane osobe se mogu javiti na kontakt telefon na više jezika.

Inače, PCR test grgljanja je izumljen na bečkom Sveučilištu i Vienna BioCenteru. Mikrobiolog Michael Wagner je izjavio da je ovaj test jako lako izvodiv te da je najbolje izvesti test odmah nakon buđenja, prije pranja zuba i prije doručka.

Grad Beč planira ovim načinom testirati zaposlenike u tvrtkama i organizacijama zdravstvenog i društvenog sektora, ponajprije njegovatelje koji su na terenu 24 sata. U suradnji s Gospodarskom komorom odabrane su tvrtke iz industrije, trgovine, uslužnih djelatnosti, uprave i interesnih skupina kako bi se njihovi zaposlenici i članovi obitelji redovito besplatno testirali.

Ovaj projekt se organizira u suradnji s logističkim partnerima BIPA/REWE te Austrijskom poštom. Besplatni PCR testovi grgljanjem će, po svemu sudeći, za privatne osobe biti dostupni od ožujka. Cijena testnog paketa je oko osam eura, a troškove snosi država.

Podsjećamo, od ponedjeljka će brze testove na koronavirus biti moguće besplatno nabaviti u ljekarnama širom Austrije, a tvrtke će od države za svaki provedeni antigenski test dobiti naknadu od deset eura.