Beč: Učenik se radikalizirao, nosio nož i mačetu, pokazivao snimke IS-a

sa

Rođen 2006. godine, s tipičnim austrijskim prezimenom, dječak je to za kojeg biste rekli da nikad neće doći u dodir s bilo kakvim vjerskim radikalima. Ali u roku od tri mjeseca mladić se prometnuo u radikalnog islamistu. U svojoj dječjoj sobi.

Okružen policajcima, učenik je u petak ušao u sobu 301 u bečkom Zemaljskom sudu. Optužen je za terorističko organiziranje.

“Nemam objašnjenje za to. U roku od tri mjeseca radikalizirao se u dječjoj sobi”, navodi njegov odvjetnik Werner Tomanek u uvodnoj riječi. Novi stav ubrzo je bio primjetan i u školi: “U početku je imao problema s gledanjem u oči kolegicama i učiteljicama”, rekla je tužiteljica.

No ubrzo je završio pokazujući svojim kolegama iz razreda propagandu IS-a i videozapise iznimno brutalnih ubojstava. 17-godišnjak je bio vani i šetao se gradom s mačetom. Čak su i relevantne džamije rekle da je njegov stav “previše loš”.

Tinejdžer je 21. studenoga u školi izvukao leptir nož. To je bilo dosta za razrednika pa je pozvao policiju, a na lice mjesta brzo je stiglo osam policajaca.

Vještak je potvrdio da je tinejdžer imao shizoidni poremećaj osobnosti. Ako se ne liječi, postoji “vrlo visok rizik od njega”. Na sudu tome nije bilo ni traga. Tihim je glasom priznao krivnju. “To je jedna faza života, ali je prošla”, kaže Tomanek. Presuda porote – dvije godine zatvora, od kojih je sedam mjeseci bezuvjetno.