Bećirović: Glavni krivci blokada na evropskom putu su domaći antievropljani

sa

Glavni krivci blokada BiH na evropskom putu su domaći antievropljani, poručio je ovo član predsjedništva BiH Denis Bećirović u autorskom tekstu za njemački magazin Internationale Politik und Gesellschaft.

Magazin je objavio autorski tekst Bećirovića na engleskom i njemačkom jeziku, pod naslovom "Europaische Integration- Die Zeit lauft ab" ("Evropske integracije – Vrijeme ističe").

Tekst Bećirovića predstavlja osvrt na dosadašnji proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

"Dobijanje statusa kandidata za ulazak u Evropsku uniju nakon decenija prepreka i neizvjesnosti je nesumnjivo važno postignuće i za Bosnu i Hercegovinu (BiH) i za EU. Međutim, ispitivanje koraka ka punopravnom članstvu u EU bilo bi nepotpuno bez sagledavanja šireg konteksta, posebno odnosa zemlje sa susjedima", napisao je Bećirović.

Ističe da ako ovaj dio Evrope pokaže spremnost da mudro iskoristi svoje komparativne geopolitičke, geoekonomske i geokulturne prednosti, onda bi mogao postati posrednik koji bi istinski povezao Evropu i Aziju, srednju Evropu i Mediteran, te Jadran i Crno more.

"Preuzimanje takve konstruktivne uloge zahtijeva gledanje u budućnost, kao i izvlačenje pouka iz nedavne prošlosti. Između ostalog, to podrazumijeva novi pristup zasnovan na vrijednostima kao što su ljudska prava, vladavina prava, međusobno poštovanje i tolerancija. S obzirom na odlučnost nadležnih institucija, visok stepen političkog konsenzusa, kao i očiglednu podršku javnog mnijenja u pogledu evropskih integracija, jasno je da je Bosna i Hercegovina predugo čekala na status kandidata", naveo je.

Na evropskom putu

Navodi da je samit EU-Zapadni Balkan 2003. u Solunu bio veoma obećavajući za region, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

"Tada je EU potvrdila svoju nedvosmislenu podršku evropskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana usvajanjem "Solunske agende za Zapadni Balkan: Kretanje ka evropskim integracijama". Zanimljivo je da je Bosna i Hercegovina, koja je tada imala status potencijalnog kandidata, bila rame uz rame sa Republikom Hrvatskom. Međutim, zbog brojnih unutrašnjih i eksternih faktora koji su blokirali reformski proces, Bosna i Hercegovina je tek 2008. godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a 2016. godine zvanično je podnijela zahtjev za članstvo u EU", ističe.

Podvlači da su glavni krivci sadašnjih prepreka i blokada na evropskom i evroatlantskom putu BiH su domaći "antievropljani".

"Ne obaziru se na potencijalno članstvo u EU, svjesni da će ih predstojeći civilizacijski procesi natjerati da poštuju pravila i standarde koje nameće zakonodavno okruženje EU. Oni razumiju da bi tada morali dati šansu nekim drugim snagama na političkoj sceni", naglašava.

Napominje da EU ne smije da pravi nove greške u odnosu na BiH.

"U posljednjoj deceniji, blage politike prema destruktivnim političarima koji su otvoreno prijetili Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine i oklijevanje i nespremnost da se sankcioniraju radikalni političari koji su ugrožavali mir u zemlji i regionu bile su među najvećim greškama EU. je počinio. Da je EU čvršće djelovala u posljednjih 10 godina, Bosna i Hercegovina bi bila pošteđena mnogih kriza", navodi.

Piše da su odugovlačenje, oklijevanje i neodlučnost samo ohrabrili separatističke i proruske snage da otvoreno potkopaju osnovne evropske vrijednosti.

"EU nikada više ne bi trebalo da se ponaša slabo i neodlučno prema našoj zemlji. Put ka transformaciji Bosne i Hercegovine u stabilnu, mirnu i pouzdanu državu usko je povezan sa snažnijim angažmanom EU. Upravo zbog ovog zastoja poseban značaj pridaje se statusu zemlje kandidata, koji je vratio nadu da će se Bosna i Hercegovina, uprkos stalnim preprekama, konačno i nepovratno pozicionirati na evropski put koji je zacrtan prije dvije decenije", dodaje.

Nove prednosti

Naglašava da ne treba gubiti iz vida da status kandidata kao rezultat ima brojne prednosti za državu.

"Iznad svega, svaka eksterna integracija predstavlja napredak i na unutrašnjem političkom planu, kao i podsticaj da se nastavi evropskim putem. Ovo je signal da Bosna i Hercegovina ima politički potencijal i da može ići naprijed ka evropskoj budućnosti", poručuje.

Pored političkih beneficija statusa zemlje kandidata, država i njeni građani će imati i dodatne finansijske mogućnosti.

"Iako dobijanje novih sredstava za zemlju kandidata nije zagarantovano, aktiviraju se brojne pogodnosti; prvenstveno IPA (Instrument za pretpristupnu pomoć) fondove, ali i druge alate namijenjene podršci širokom spektru reformi u dotičnoj zemlji kandidata. Koliko će evropski fondovi biti povećani u praksi, zavisit će isključivo od sposobnosti institucija Bosne i Hercegovine: prvo, od sposobnosti da se maksimalno iskoriste mogućnosti statusa zemlje kandidata i, drugo, od kapaciteta za što bržu provedbu reformi", navodi.

Ozbiljna obaveza

Zaključuje da gore navedeni argumenti jasno ukazuju da je status zemlje kandidata značajan događaj za BiH.

"Ispunjavanje prioriteta Evropske komisije ostaje imperativ. Reforme, koje se traže u pomenutom dokumentu, prvi su preduslov za stvaranje uslova za otpočinjanje pristupnih pregovora. Sljedeći zadatak je da se odredi datum početka pregovora koji će biti direktan pokazatelj stvarnog napretka ka članstvu i konkretno postignuće BiH na planu evropskih integracija", navodi se.

Napominje da će ispunjavanje predviđenih obaveza iziskivati okupljanje oko državnih interesa za EU integracije, umjesto uskopartijskih interesa.

"EU je naša sudbina. Od brzine i kvaliteta ove želje umnogome će zavisiti demokratija i životni standard ljudi u našoj zemlji. Vrijeme je da naučimo lekcije, ispravimo greške i krenemo snažno naprijed. Naprijed u EU! Naprijed u NATO!", napisao je Bećirović.