Bećirović: NATO ostaje moj strateški prioritet

.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se povodom pojedinih proizvoljnih tumačenja kojima se problematizira NATO put Bosne i Hercegovine i ukazao na sljedeće činjenice:

“Država Bosna i Hercegovina se jasno opredijelila za euroatlantske integracije, a dodjela kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji je samo još jedna potvrda tog kursa. Reforme koje se provode na europskom putu su komplementarne sa NATO reformama, koje su predviđene Programom reformi Bosne i Hercegovine u sklopu implementacije NATO-ovog Akcijskog plana za članstvo (MAP). Dostavljanjem drugog Programa reformi i njegovom realizacijom, obavezali smo se za progres naše države u više područja, između ostalog, u političkom, ekonomskom, odbrambenom, sigurnosnom, te pravnom području, a što realiziramo kontinuirano, sarađujući sa političkim i vojnim tijelima NATO-a.

Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine obavezuje sve institucije države Bosne i Hercegovine, uključujući i Predsjedništvo BiH da, u okviru ustavne i zakonske nadležnosti, provedu sve potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a. Kao član Predsjedništva BiH koristit ću svaku priliku da dodatno ubrzam put države Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo NATO-a.

Moji stavovi o pitanjima koja su vezana za NATO put naše države, kao i o drugim važnim temama za Bosnu i Hercegovinu, bit će u skladu sa državnim a ne uskostranačkim interesima. Naša država mora intenzivirati saradnju s NATO-om u vojno-odbrambenoj dimenziji, kao i u aktivnostima koje su povezane sa poimanjem sigurnosti: ekonomski aspekt sigurnosti, vladavina prava, borba protiv korupcije, prirodne nepogode i suprotstavljanje savremenim i nekonvencionalnim sigurnosnim prijetnjama.

Aktuelna geopolitička zbivanja, kao i veoma kompleksno sigurnosno okruženje, dodatni su stimulans euroatlantskim integracijskim procesima, a Bosna i Hercegovina je u tom kontekstu označena značajnim partnerom Alijansi. Nedavni NATO samit u Madridu nedvojbeno je naglasio aspirantski status Bosne i Hercegovine u NATO-u, a usvojene su i odluke kojima se sigurnost Bosne i Hercegovine inkorporira u NATO sigurnost. I ministarski sastanak u Bukureštu je dodatno konkretizirao ista nastojanja, obavezujući se da pomogne u snaženju odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine.

Moje opredjeljenje je jasno, želim da budemo dio euroatlanskih integracija, ne samo kao korisnici podrške već i kao pouzdani partner. Euroatlantski put Bosne i Hercegovine nema alternativu”, poručio je Denis Bećirović.