Bećirović: Niko nema pravo negirati legalne državne praznike

Home

Bećirović: Niko nema pravo negirati legalne državne praznike


Prvi mart i 25. novembar su legalni državni praznici Bosne i Hercegovine i oni se moraju dosljedno poštovati u skladu s kontinuitetom pravnih propisa koje propisuje Ustav BiH.

Oni se moraju poštivati sve dok Parlamentarna skupština BiH drugačije ne odluči. To su praznici koji nikoga ne diskriminiraju i s kojima se mogu ponositi svi dobronamjerni građani države Bosne i Hercegovine.

Također, treba naglasiti da je prošle godine Državni parlament BiH usvojio prijedlog Denisa Bećirovića kojim je, nedvosmisleno, 25. novembar priznat kao državni praznik.

Usvojeni prijedlog Bećirovića predviđa da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o nagradi Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH).

„Nagrada ZAVNOBiH-aje posebno društveno priznanje koje se treba dodjeljivati s ciljem javnog isticanja najznačajnijih dostignuća u svim oblastima koja su od općeg značaja za razvoj Bnaše države. Zakonom treba, između ostalog, propisati da se Nagrada ZAVNOBiH-a dodjeljuje pojedincima za životno djelo, kao i da se dodjeljuje povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine“, navodi se u obrazloženju Bećirovićevog prijedloga.

 

(Izvor:SDP BiH)

 

 

Tagovi
Objavio: Čet, 06/07/2017 - 14:38

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top