Bećirović se sastao sa ambasadorom Kraljevine Nizozemske

Xx

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović razgovarao je danas s ambasadorom Kraljevine Nizozemske u BiH Janom Voltmansom (Waltmans) o bilateralnim odnosima, saradnji dvije države i drugim vanjskopolitičkim pitanjima.

Na sastanku je razgovarano i o podršci Kraljevine Nizozemske kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, o čemu su se nedavno očitovale najviše izvršne i zakonodavne institucije ove države. Član Predsjedništva BiH dr. Bećirović rekao je da je proširenje i geostrateško pitanje za EU u smislu očuvanja stabilnosti zapadnog Balkana

Razmijenjene su informacije i o ekonomskoj saradnji dvije države, uz konstataciju kako, s obzirom na postojeće potencijale, treba nastojati da se ta saradnja podigne na viši nivo. S tim u vezi konstatovano je da je potrebno dodatno jačati veze između privrednika dvije države.

Također, na sastanku je razgovarano o nizu pripremljenih bilateralnih sporazuma između dvije države, a tiču se oblasti zaštite tajnih podataka, sigurnosti, mobilnosti i mladih, te obrazovanja.

Ambasador Voltmans je naglasio da će Kraljevina Nizozemska nastaviti podržavati integracioni proces Bosne i Hercegovine u EU, s naglaskom na razvoj demokratije i vladavine prava.