Bećirović za vikend u posjeti općinama u USK i SBK: Govorio o državnim problemima, a načelnici o lokalnim

,
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović je tokom vikenda bio u posjeti općinama u Srednjobosanskom kantonu te Unsko-sanskom kantonu te se susreo sa načelnicima Donjeg Vakufa, Jajca, Bosanskog Petrovca i Ključa.

 

Bećirović je iz Donjeg Vakufa jučer poručio da je Evropski put nemoguć bez zaštite ustavnog poretka BiH. Govorio je o "opasnostima koje su se nadvile nad našom državom" i drugim državnim problemima kao što je EU put BiH i nužnost reakcije međunarodne zajednice kako bi se spriječile antidejtonske aktivnosti.

Tokom razgovora sa načelnikom Husom Sušićem istaknuo je važnost direktne komunikacije državnih zvaničnika sa predstavnicima lokalnih zajednica

Načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić je pak govorio o glavnim aktivnostima i projektima u tom mjestu, prije svega iz oblasti komunikacija i infrastrukture. Posebno je istaknuo značaj brendiranja "Ajvatovice" kao bosanskohercegovačkog proizvoda.

Bećirović je i u Jajcu također govorio o državnosti BiH istaknuvši da nema alternative jedinstvenoj i cjelovitoj Bosni i Hercegovini".

Sa načelnikom te općine Edinom Hozanom je razgovarao i o aktivnostima na području Jajca, no ono što je u saopćenju istaknuto je da je "BiH ponovo na udaru sljedbenika velikodržavnih politika i antibosanske propagande.

Naglasio je da je važno poslati poruku upravo iz Jajca, kraljevskog grada i simbola antifašističke borbe, da neće uspjeti oni koji žele osporiti državnost Bosne i Hercegovine i stvoriti ambijent nesigurnosti. Bećirović je rekao da se bosanskohercegovačke patriote nikada neće odreći svoje historije, kulture, jezika i jedinstvene i cjelovite BiH.

Načelnik Hozan je govorio o projektima u Jajcu vezano za energiju i klimu te saobraćajnim, komunalnim uslugama, poljoprivredi i šumarstvu.

Prethodno je Bećirović posjetio Vinac gdje je sa mještanima razgovarao o aktuelnim prilikama u tom mjestu.

U okviru radne posjete općinama Unsko-sanskog kantona (USK), razgovarao je sa načelnikom Općine Bosanski Petrovac Mahmutom Jukićem i Općine Ključ Nedžadom Zukanovićem.

Načelnik Općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić je istakao kako se ulažu ogromni napori na kreiranju kvalitetnog poslovnog ambijenta, kako bi se mladi zadržali, te privukao domaći i strani kapital.

Bećirović je rekao da je trenutno država Bosna i Hercegovina na udaru opasnih strategija laži i manipulacija, kojima je, između ostalog, cilj stvaranje ambijenta nesigurnosti, apatije i pesimizma. Stoga, važno je sada pokazati jedinstvo probosanskih snaga u borbi protiv opasnih napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum.

Sa Jukićem se dotakao i lokalne teme tokom sastanka kazavši kako Bosanski Petrovac posjeduje važne potencijale za razvoj poljoprivrede i turizma, te da će, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima i mogućnostima, podržati sve razvojne mehanizme, kako bi ova općina krenula putem bržeg napretka. Primarno, nužno je potaknuti privatnu inicijativu, odnosno pokretanje većeg broja malih i srednjih preduzeća, te poljoprivrednih gazdinstava. Taj koncept može osigurati uspjeh, posebice ako bude realiziran u koordinaciji sa građanima Bosanskog Petrovca u dijaspori.