Bečka škola prodavala iseljenicima za 2.000 – 3.000 eura diplome o znanju njemačkog jezika

.

Danas je na bečkom Kaznenom sudu počeo postupak u vezi ilegalne prodaje diploma, kojim se u Austriji dokazuje znanje njemačkog jezika (ÖSD – Österreichisches Sprachdiplom Deutsch), dokument koji je mnogim iseljenicima neophodan kao uvjet dozvole boravka.

Škola je iseljenicima, polaznicima tečaja unaprijed davala rješenja na ispitna pitanja, a oni su za to plaćali od 2.000 do 3.000 eura.

Na sudu se danas pojavilo deset od dvanaest osumnjičenika, koji su priznali krivnju. Optuženi su tako bivša voditeljica škole stranih jezika te troje učiteljica, a na optuženičkoj se klupi našlo i sedam osoba, polaznika tečaja, koji su diplome kupovali.

Zanimljivo, voditeljica je škole izjavila da je diplome prodavala iz sažaljenja, jer su polaznici više puta pohađali tečaj, ali nisu uspjeli položiti ispit, a naglasila je kako je i jedan od razloga i financijske naravi, s obzirom da je konkurencija škola stranih jezika u Beču izuzetno jaka.

Tijekom ispitivanja polaznici koji su diplome kupili i u konkretnom slučaju na sudu pokazali su svoje (ne)znanje njemačkog jezika pa su za svoje svjedočenje i davanje iskaza morali imati pomoć službenog prevoditelja suda.