Belgijska premijerka posjetila bolnicu: Medicinari joj okrenuli leđa

BELG
Belgijskoj premijerki Sophie Wilmes jučer je prilikom službene posjete bolnici priređen hladan doček.

Belgijskoj premijerki Sophie Wilmes jučer je prilikom službene posjete bolnici priređen hladan doček. Naime, kada je Wilmes počela pristizati sa svojom pratnjom u bolnicu Saint-Peter u Bruxellesu, osoblje ju je dočekalo krenutih leđa.

Bolnica Saint-Peter centralna je ustanova za liječenje zaraženih tokom pandemije koronavirusa. Prvi belgijski slučaj, Philippe Soubry, liječen je tamo nakon povratka iz Wuhana u Kini, gdje se i zarazio. Kako je broj slučajeva zaraze rastao, i druge bolnice u zemlji počele su primati pacijente s covidom-19.

Wilmes je jučer posjetila dvije bolnice, Saint-Peter u Bruxellesu i Deltu u Auderghemu, piše The Brussels Times.

“Posjeti bolnicama Delta i Sint-Pieter bili su važni trenuci dijaloga i za osoblje i za mene. Raspravljali smo o zdravstvenoj situaciji, psihičkim naporima, vrednovanju posla i finansiranju zdravstvene zaštite”, piše na njenom službenom Twitter profilu.

Međutim, dijalog s medicinskim sestrama i ostalim zaposlenicima nije izgledao tako idilično kada je premijerka tek došla u bolnicu. Naime, kada je njezin automobil krenuo prema ulazu, dvostruki red zdravstvenih djelatnika okrenuo joj je leđa.

Predstavnici osoblja kasnije su objasnili da su zdravstveni radnici razočarani vladinim postupkom tokom pandemije i njenim pristupom zdravstvu općenito. Nezadovoljni su niskim plaćama, nedostatkom osoblja i pokušajima vlade da zaposli kao pripomoć nekvalificiranu radnu snagu.