Berlin će pokušati da zaštiti njemačke i evropske kompanije

Njemačka će pokušati da zaštiti njemačke i evropske kompanije od potencijalno velike kolateralne štete ako Vašington uvede dodatne sankcije Rusiji, rekao je njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas).

Mas je govoreći na novogodišnjem prijemu koji je organizirao njemački Odbor za istočnoevropske ekonomske odnose rekao da očekuje da će američki Kongres uskoro uvesti nove sankcije Moskvi.

- Naš cilj je da se postigne sporazum sa SAD o sankcijama i da zaštitimo njemačke i evropske kompanije od moguće velike kolateralne štete - rekao je Mas.

Očekuje se da će ova izjava Masa obradovati njemačke izvoznike koji su teško pogođeni sankcijama EU i SAD protiv Rusije.

- Za nas sankcije imaju smisla samo ako imaju jasno postavljene uslove, koji se mogu ispuniti - rekao je Mas, dodajući da to, na žalost, nije slučaj sa američkim sankcijama.

Evropska unija je prošlog mjeseca produžila sankcije Rusiji na dodatnih šest mjeseci, a mete ovih mjera su ruski finansijski, energetski i vojni sektor.

Sankcije su prvobitno uvedene u julu 2014. godine nakon što je se Krim pripojio Rusiji.

Izvor: