Berlusconi će se moći kandidovati za premijera, ukinuta mu zabrana obnašanja javne funkcije

Italijanski sud ukinuo je zabranu obnašanja javne funkcije Silviju Berlusconiju, što znači da će se on moći kandidovati za premijera na idućim izborima.

Međutim, čini se da je ta odluka donesena prekasno za 81-godišnjeg četverostrukog premijera koji je prije samo tri dana dao blagoslov svom političkom savezniku, Sjevernoj ligi, da oformi vladu bez njega nakon razočaravajućeg izbornog rezultata.

Berlusconi je 2013. godine osuđen za poreznu prevaru, zbog čega je izbačen iz gornjeg doma parlamenta i zabranjeno mu je obnašanje bilo koje izborne funkcije tokom šest godina, podsjeća Reuters.

No, u odluci objavljenoj u subotu, sud u Milanu koji nadzire provođenje kazni odlučio je da ova zabrana može biti ukinuta godinu dana ranije zbog "dobrog ponašanja".

"Pet godina nepravde konačno je završilo. Berlusconi se opet može kandidovati", saopćila je Berlusconijeva stranka Forza Italia.

Berlusconi je provodio aktivnu kampanju uoči izbora 4. marta iako nije bio kandidat. Međutim, Forza Italia nije postigla rezultat kakav je on očekivao, te je on za to okrivio činjenicu da su glasači znali da on ne može biti premijer.