Berluskoni će se kandidirati za evropske izbore u maju

Silvio Berluskoni (Berlusconi), već 25 godina stalni povratnik u italijansku politiku, najavio je da će se, bez obzira na poodmaklu dob i pad popularnosti prema anketama, kandidirati za evropske izbore u maju.

- U mojim zlatnim godinama odgovorno sam odlučio izaći na evropske izbore, gdje nedostaje dubokog razmišljanja o budućnosti svijeta - rekao je bivši šef vlade Berluskoni (82) na sastanku tokom kampanje svoje stranke Forza Italia (FI) za regionalne izbore na Sardiniji.

Medijski magnat je već vodio kampanju FI za parlamentarne izbore u martu 2018. u Italiji kada se nije mogao kandidirati zbog kazne za fiskalni prekršaj, koja je sada istekla.

Pretekao ga je tadašnji mladi saveznik Mateo Salvini (Matteo), šef desno-populističke Lige u koaliciji sa 17 posto prema 14 posto za FI na izborima i zatim se povezao s Pokretom 5 zvijezda (M5S).

Taj izbor se isplatio jer bi, prema anketama, Liga mjesecima dobila 30 posto glasova, dok je FI pao ispod 10 posto. 

Ali to nije obeshrabrilo starog milijardera, koja je bio 2017. na operaciji na otvorenom srcu i protiv kojeg se vodi više procesa zbog navodnog potkupljivanja svjedoka nakon "bunga-bunga" zabava, piše Avaz.ba

- Uz moje znanje, iskustvo i sposobnost uvjeravanja, mislim da mogu odigrati važnu ulogu i objasniti europskim građanima da se izlažemo opasnosti udaljavanja od zapadnih vrijednosti i prepustiti se dominaciji kineskog carstva čije su uvjerenja i vrijednosti suprotni našima - tvrdio je.

Povezan s desno orijentiranom Salvinijevom koalicijom, Berluskoni se obrušio na M5S i tvrdi da taj "pokret vode ljudi koji nemaju nikakvog iskustva ni nadležnosti".