Bešlić: Prečistač otpadnih voda u Mostaru već radi, a svečano otvorenje će biti za mjesec dana

Na današnjem druženju s novinarima gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić odgovorio je i na kritike međunarodnih zvaničnika, ali i domaćih subjekata o tome da najveća kapitalna investicija - prečistač odpadnih voda iako izgrađen nije pušten u funkciju.

Bešlić je kazao da su sve primjedbe od Evropske komisije, Ambasade Kraljevine Švedske i Svjetske banke otklonjene.

"Prečistač otpadnih voda radi, on je u funkciji, ali dok se kakvoća vode koja se ispušta u rijeku Neretvu ne podigne na željeni nivo, mi nećemo praviti ceremoniju otvorenja. Za nekih mjesec dana organizirat ćemo malu svečanost i mediji će moći prikazati javnosti da je to zaista u funkciji. On je i danas u funkciji, ali labaratorije moraju potvrditi podizanje parametara i tada će to biti vijest za naše i regionalne medije jer je ovo veliki projekat", izjavio je Bešlić. 

Kazao je i da nije zadovoljan kako izgleda UNESCO zaštićena zona, da nije zadovoljan odvijanjem saobraćaja u gradu, da su mnogi rokovi probijeni...

"Ja se izvinjavam sugrađanima, ali i turistima koji dolaza u Mostar jer izvođači nisu ispoštovali rokove koji smo mi postavili, jer je krajnji rok bio 15. juni, a radovi nisu završeni i grad nije doveden u stanje u kojem je trebao biti", zaključio je Bešlić.

Podsjećamo, švedski ambasador u BiH Anders Hagelberg je u dva navrata, kao i predstavnici Svjetske banke, kritikovao lokalnu vlast u Mostaru da su dali novac u projekat koji nije u funkciji.