Bevanda pisao Plenkoviću: Zvizdić iznosi lične i stranačke stavove

Ministar finansija i trezora i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda reagirao je na pismo koje je uputio Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, a u vezi s početkom izgradnje Pelješkog mosta. 

Bevanda je istakao da su stavovi u pismu koje je Zvizdić uputio premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću njegovi lični i ne predstavljaju službeni stav Vijeća ministara.

- To su isključivo lični stavovi potpisnika pisma i stavovi njegove stranke, odnosno Stranke demokratske akcije (SDA) - naveo je Bevanda.

Istaknuo je da je Vijeće ministara BiH na 108. sjednici održanoj 19. jula 2017. godine jednoglasno usvojilo izvještaj ministra prometa i komunikacija BiH Ismira Juske, gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora.

- Naglasio bih, također, da gospodin Zvizdić i ovom prilikom slanja pisma nije izvršio niti konsultacije s članovima kolegija Vijeća ministara BiH radi usaglašavanja stavova koje iznosi, niti je navedeno pismo ponudio na izjašnjenje Vijeću ministara BiH. Navedeno pismo upućeno je jednostrano od jednog člana Vijeća ministara BiH te ni na koji način ne predstavlja službeni stav Vijeća ministara BiH. Također, navodi predsjedavajućeg Zvizdića o ''posljednjim zvaničnim stavovima nadležnih organa Bosne i Hercegovine'' predstavljaju jednostrane poteze isključivo jedne političke stranke, i to SDA.

Bevanda je napomenuo da su pisma Adila Osmanovića od 28. avgusta 2017. godine, Denisa Zvizdića od 6. septembra 2017. godine, Šefika Džaferovića i Safeta Softića njihovi lični stavovi za koje nisu dobili saglasnosti kako Vijeća ministara Bosne i Hercegovine tako ni Zastupničkog doma niti Doma naroda Bosne i Hercegovine.

- Ističem da je 7. jula 2017. godine održana zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske. Pelješki most bio je jedna od tema o kojoj se raspravljalo.

Predsjedavajući Zvizdić nikad nije dao na usvajanje Vijeću ministara Bosne i Hercegovine usaglašene zaključke po tačkama ove sjednice o kojima su se svi izjasnili. Smatram da je moja dužnost kao zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ukazati na eventualne štetne posljedice koje mogu nastupiti po Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da je pismo u jednom dijelu bh. medija predstavljeno kao službeni stav Bosne i Hercegovine - istakao je Bevanda.

Na kraju je dodao da navedeno pismo, kako je kazao, izražava stav isključivo pojedinca i jedne političke stranke te da se nada da neće narušiti dobrosusjedske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

- Nadam se da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet BiH i naš put ka članstvu u Evropskoj uniji - napisao je Bevanda.