Bez jasne instrukcije Ministarstva finansija BiH nema raspodjele novca od MMF-a

123
ako je Zlatko Lagumdžija iz njemu znanih razloga zagalamio da niko ne smije RS-u pokloniti 30 miliona maraka koje im ne pripadaju iz sredstava koje je BiH dobila od MMF-a Patria saznaje da Miloradu Dodiku koji je to najavio niko još ništa nije poklonio.

Instrukciju o raspodjeli pristiglih 602 miliona maraka daje Ministarstvo finansija BiH i prema saznanjima Patrije novac bi se trebao podijeliti na osnovu kriterija utvrđenih aranžmanom iz 2016. godine. Za eventualne promjene moralo bi zasjedati Vijeće ministara BiH čiji rad predstavnici iz RS-a bojkotuju.

Ovim povodom oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Prema njegovim riječima Lagumdžija pogrešno problem adresira na Predsjedništvo BiH.

"Predsjedništvo BiH nema ništa sa aranžmanom BiH i MMF-a i to baš zahvaljujući Lagumdžiji koji je sklopio prvi aranžman sa MMF-om u funkciji tadašnjeg ministra vanjskih poslova i v.d predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u vrijeme vladavine Alijanse. Tada je Lagumdžija preskočio Predsjedništvo BiH kao organ zadužen za vanjsku politiku! Od tada uključujući sve aranžmane sa MMF–om, Predsjedništvo BiH se preskače u zaključenju aranžmana. Preskaču ga i Vijeće ministara i MMF", istakao je Komšić za Patriju.

Prema njegovom mišljenju pitanje je da li su svi ti aranžmani zakoniti.

"I MMF u tome svojevoljno učestvuje, Ja sam oko toga pravio gužvu još 2013. i 2014. godine, ali nikome ništa, „pojeo vuk magarca", kaže Komšić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je očigledno ponovo želio napraviti predstavu za javnost tvrdnjom da će RS dobiti 38 posto sredstava iz aranžmana. To je istina bilo definisano za korištenje sredstava koje je MMF odobrio tokom pandemije, ali taj aranžman se smatra zasebnim i ne bi trebao utjecati na način raspodjele sada operativnih sredstava. Bez jasnih instrukcija Ministarstva finansija neće biti isplata sa računa Centralne banke prema entitetima. Ali, iz Ministarstva iz neobjašnjivih razloga nemaju jasne instrukcije.

"Ministarstvo finansija i trezora nije nadležno da među entitetima vrši raspodjelu novca kojeg je BiH dobila po osnovu članstva u Međunarodnom moetarnom fondu (MMF) te nismo u mogućnosti dati odgovore na vaša pitanja. Sve procedure propisane su Memorandumom o razumijevanju između BiH i MMF-a i molimo da se obratite Centralnoj banci BiH za dalje aktivnosti u vezi s ovim pitanjem", kazali su iz Ministarstva za Patriju.

Ali, u Centralnoj banci čekaju jasnu instrukciju entiteskih ministarstava finansija kao i Ministarstva finansija BiH koje je vlasnik računa. Ono što je još stvarni problem je da Brčko distriktu nije definisana visina podrške tako da ovaj dio BiH i dalje zavisi od milosti dva entiteta.

Ukoliko Dodik zaista želi dodatnih 30 miliona za koje tvrdi da u RS već znaju gdje će ih potrošiti ministri iz njegove stranke morali bi prekinuti bojkot Vijeća ministara BiH.