Bez upravnog odbora Univerzitet u Bihaću upada u sve veću blokadu

asd
Na današnjoj sjednici Skupštine USK zastupnici bi trebali odlučivati i o imenovanju Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću, koji bez ovog tijela funkcioniše već više od godinu dana.

Rektor Univerziteta, Fadil Islamović, ističe da bi bilo krajnje vrijeme da se ovaj problem riješi i da zastupnici shvate njegovu ozbiljnost, jer za sobom povlači niz problema, sa kojima se niko više ne može nositi.

Nažalost, zbog nepostojanja Upravnog odbora, ne može se donijeti financijski niti plan javnih nabavki. Još u jedanaestom mjesecu prošle godine, ostali su bez  ugovora o fizičkom osiguranju objekata, pokretne I nepokretne imovine, vrijedne deset miliona eura. Zbog nepostojanja štamparske usluge, onemogućeni su ispuniti primarnu zadaću, odnosno studentima uručiti upisni materijal,  indeks ili diplomu, niti mogu organizirati njihovu promociju.

Odluku o pokretanju ovih procedura donosi Upravni odbor jer potrebna novčana sredstva nadilaze ovlasti rektora. Što je još gore, prethodni Upravni odbor otvorio je sve te procedure, a da bi se realizirale ili obnovile neko ih mora, uspješno ili neuspješno zatvoriti.
 
Prošle jeseni otvoreni su i konkursi za izbor i imenovanja svih dekana i prorektora. Senat i vijeća fakulteta usaglasili su liste kandidata, ali ni one nisu potvrđene.

Ukoliko i ovaj put Skupština ne izglasa imenovanje Upravnog odbora Univerziteta, nažalost, propašće i milion KM vrijedni projekti, bitni prvenstveno studentima. Neki od njih, u ukupnoj vrijednosti od 250. 000 maraka raliziraju se s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom obrazovanja i predstavnicima ERASMUS PLUS Programa. Sva ta sredstva mogla bi biti vraćena, a voditelji projekata odnosno profesori mogli bi se naći na listi nesposobnih akademskih radnika.