Bh ambasadorica u Grčkoj odbija spustiti zastavu BiH 11. jula

Milica ristović

Kao što je već poznato, ministrica vanjskih poslova proslijedila je instrukciju svim bh ambasadama i misijama da se 11. jula, na dan obilježavanja Dana sjećanja na genocida u Srebrenici, zastave spuste na pola koplja.

Naša ambasadorica u Grčkoj, Milica Ristović, svojom je izjavom jasno pokazala da se u našoj ambasadi u Grčkoj ni na koji način neće obilježiti 11. juli jer je ministrica vanjskih poslova donijela instrukciju bez saglasnosti Predsjedništva BiH i Vijeća ministara.

Ona je to jasno dala do znanja svojom izjavom: "Iluzorno je očekivati da će ijedan srpski ambasador ispoštovati ovu instrukciju, posebno nakon otvorenog pisma koje smo svi jedinstveno potpisali povodom 1. marta, ‘takozvanog dana nezavisnosti’ BiH".

Također je dodala da je instrukcija ministrice vanjskih poslova jedna u nisu istih ili sličnih koje šalje diplomatsko-konzularnoj mreži na datume koji su važni samo bošnjačkom narodu.

Činom spuštanja zastave na polja koplja odalo bi se poštovanje žrtvama i to bi trebao biti ljudski čin, čak i da se instrukcija nije poslala.

Ovako, možemo se samo pitati, ko i u čije ime rukovodi našim ambasadama, kad već ne poštuju ni one osnovne ljudske norme.